Снимка: фейсбукБСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия

...
Снимка: фейсбукБСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия
Коментари Харесай

БСП поиска Румен Радев да назначи новия шеф на КПКОНПИ

Снимка: фейсбук

Българска социалистическа партия желае президентът да назначава ръководителя на антикорупционната комисия като номинациите ще са негови, а не на политическите сили, разгласи пред публицисти в Народно събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова, написа Novini.bg.

Вчера изтече срокът политическите сили да предложат своите претенденти за КПКОНПИ. Те са две - консенсусната номинация на ГЕРБ и " Обединени патриоти " за Сотир Цацаров, и на " Воля " - депутатът Симеон Найденов.

Като направи конкретизиране, че позиция е персонална, а не опит за еднолично налагане на решение на групата, Нинова съобщи, че ще гласоподава " срещу " настоящия основен прокурор и срещу кандидата на " Воля ". ПГ на " Българска социалистическа партия за България " ще вземе публично решение откакто изслуша двамата претенденти.

Причината е, че още първоначално социалистите са били срещу приемането на антикорупционния закон в този му тип, съгласно който депутатите избират кой да оглави КПКОНПИ.

Комисията беше основана сбъркано, тъй като, през времето, когато е работила, нито един политик от високите етажи на властта не е наказан за корупция, обясни Корнелия Нинова. Нещо повече, добави тя, самият ръководител на комиисята се оказа забъркан в корупционни практики, което с времето потвърди нашето решение, че тя няма да сработи. Затова Българска социалистическа партия са внесли още веднъж неприетия техен закон за битка с корупцията.
На второ място, разяснява Нинова, не може депутатите, ръководещото болшинство най-много, само че и ние, да излъчваме индивида, да го избираме и назначаваме, страната да му заплаща заплата, т.е. държавното управление и да чакаме, че той ще ни проверява обективно за корупция и ще ни съобщи на съд.

Сега ни оферират повече от същото - до момента имахме корупция, в случай че комисията и ръководителят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото, подчерта Корнелия Нинова.

Затова и социалистите считат, че президентът като институция, определена директно от хората, която не раздава и не разпределя еврофондове, т.е. е справедлив, е най-хубавият вид да назначи ръководителя на антикорупционния орган, а не това да бъде функционалност на Народното събрание.

Нинова изясни, че точно от тези съображения не са излезли със свое предложение за ръководител на КПКОНПИ, в противоположен случай - би било двуличие и в прорез с позицията им за комисията. Дори и теоретично да го създадат, аритметиката демонстрира, че, с изключение на от Движение за права и свободи, не биха могли да търсят от друга парламентарна мощ поддръжка, нещо, което те не желаят.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР