Снимка ЕПА/БГНЕСВ понеделник Централната банка на Румъния повиши основния си

...
Снимка ЕПА/БГНЕСВ понеделник Централната банка на Румъния повиши основния си
Коментари Харесай

Централната банка на Румъния повиши лихвените ставки за пръв път от девет години

Снимка ЕПА/БГНЕС
В понеделник Централната банка на Румъния увеличи главния си лихвен % за пръв път от девет години насам, трансформирайки се в едвам третата европейска финансова институция, която стартира да следва провежданата от Федералния запас на Съединени американски щати политика, оповестява БНР като се базира на " Уолстрийт Джърнъл ".

Националната банка на Румъния (НБР) усили водещата рента до 2,0% от 1,75%, повишавайки в това време още две от лихвените си ставки. Нейното днешно решение беше възприета като изненада, макар че болшинството анализатори чакаха, че тя ще предприеме сходен ход при започване на тази година.

Чрез решението си да вдигне лихвените равнища още на първото за годината съвещание, централната банка на Румъния изпрати ясно обръщение за реализиране на инфлационната си цел, декларирал за " Уолстрийт Джърнъл " Хоря Браун-Ердей, икономист в Erste Bank.

Erste Bank предвижда, че НБР ще увеличи главната румънска рента към 2,75% до края на годината, само че други анализатори, като тези от Capital Economics, даже залагат на много по-агресивно повдигане на лихвените ставки до 3,5 на 100.

Румънската стопанска система процъфтява и беше най-бързо растящата измежду 28-те страни - членки на Европейски съюз през третото тримесечие на 2017-а година, когато брутният вътрешен артикул на страната набъбна с цели 8,8% по отношение на същия интервал година по-рано. В същото време годишният ритъм на инфлация се форсира през последните месеци, повишавайки се 3,2% през ноември след по-слаб напредък с 2,6% през октомври, до момента в който инфлационното целево равнище на централната банка е от 2,5 на 100, споделя Националното радио.

Последните оценки демонстрират, че има възможност от по-нататъшен растеж на годишния ритъм на инфлация в идващите месеци, се показва в изказване на шефът Централната банка на Румъния, Мугур Исъреску, обясняващо вчерашното решение за повдигане на лихвените ставки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР