Снимка ЕПА БГНЕСАнглийската централна банка остави основната британска лихва в

...
Снимка ЕПА БГНЕСАнглийската централна банка остави основната британска лихва в
Коментари Харесай

Английската централна банка запази основната британска лихва на рекордно ниски нива

Снимка ЕПА БГНЕС
Английската централна банка остави главната английска рента в рекордно дъно от 0,25%, само че в това време алармира, че може да увеличи лихвените проценти в границите на идващите месеци, с цел да ограничи ускоряващата се инфлация, което е нов знак, че ерата на едно цяло десетилетие на прекомерно разхлабена парична и лихвена политика се доближава към своя край, предава БНР?
Английската централна банка остави главната английска рента в рекордно дъно от 0,25%, като днешното решение беше взето със 7 на 2 гласа. Отново единствено двама от централните банкери - Йън Маккафърти и Майкъл Саундърс гласоподаваха за неотложно повдигане на лихвите ставки с четвърт % до 0,5%.
Британските централни банкери също по този начин се съгласиха единомислещо да оставят в действие програмата за покупки на държавни облигации (т.нар. " количествени удобства " ), до момента в който тя доближи размер от 435 милиарда паунда, като ще продължава да работи и по-малката стратегия за покупки на корпоративни облигации (в размер на 10 милиарда паунда), която по проект би трябвало да остане в действие до края на актуалната година.
Британската лира нарастна внезапно след сигналите от АЦБ, че може би е належащо по-скорошно и освен това по-агресивно повишение на лихвените ставки. Паундът към този момент нараства в границите на деня с 0,95% към нов едногодишен връх от 1,3336 щатски $, като в това време еврото се намалява с 0,85% към 7-седмично дъно от 0,8910 паунда.
Рязкото повишаване на английската валута се отразява отрицателно на търговията на Лондонската фондова борса, като показателят FTSE100 се намалява с 0,7% след края на днешното съвещание на централна банка, прибавя Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР