Снимка: ЕПА/БГНЕС Германия и Франция най-сетне постигнаха споразумение за общ

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Германия и Франция най-сетне постигнаха споразумение за общ
Коментари Харесай

Германия и Франция се договориха за общ бюджет на еврозоната


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Франция най-накрая реализираха съглашение за общ бюджет на еврозоната. Това се случва десетина дни преди Европейския съвет в края на юни, който ще прегледа предложенията за бъдещето на пространството на общата валута.

Париж и Берлин желаят да бъде основан общ бюджет за еврозоната в вероятността на 2021 година, чиято цел да бъде по-добра отбрана от рецесии, оповестиха във вторник вечерта водачите на двете страни, представени от Франс прес.

" Ние се ангажираме с един бюджет за еврозоната ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел на конференция в Берлин с френския президент Еманюел Макрон.

От дълго време Макрон настояваше за построяването на подобен механизъм за взаимност и непоклатимост за 19-те страни членки на еврозоната.

Този бюджет, в който ще има " разноски и доходи ", би могъл да бъде основан през 2021 година, при изискване че планът бъде утвърден от останалите 17 страни от еврозоната, посочи френският държавен глава.

Бюджетът би могъл да се зарежда от национални вноски или от бюджета на Европейски Съюз, добави Меркел.

И двамата ръководители обаче не загатнаха съответна сума за този бюджет, показва Агенция Франс Прес.

Макрон от дълго време упорства за подобен бюджет, който да бъде няколко % от брутния вътрешен артикул, а това значи стотици милиарди евро - сума която Германия до момента отхвърляше, означи Франс прес. Последно се говореше, че Берлин упорства за дребен бюджет от порядъка на десетки милиарди евро.

Споразумението сред двете страни бе приветствано незабавно от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той разгласи, че " това е окуражителна стъпка, която би трябвало да бъде приветствана ".

Договорката сред Берлин и Париж обаче има и съперници.

Тя не се хареса на дясното крило на консерваторите на Ангела Меркел и разпали така и така тлеещото напрежение в държавното управление, осведомиха немските медии, представени от Франс прес.

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС), съдружник на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Меркел, желае да бъде свикана среща, в която да вземат участие членове на държавното управление и други представители на водещите партии. Те ще би трябвало да дискутират в елементи решенията, взети във вторник в Мезеберг, където имаше съвещание на представители на френското и немското държавно управление. Това оповестиха известният вестник " Билд " и левоцентристкият ежедневник " Зюддойче цайтунг ".

" Винаги сме било доста скептични за бюджета на еврозоната ", сподели ръководителят на баварското държавно управление Маркус Зьодер пред " Зюддойче цайтунг ", като планува, че този бюджет би могъл да заплаши стабилността на единната валута.

" Това би трябвало да бъде изяснено тъкмо ", прибавя той.

Германия постоянно се е страхувала, че един подобен бюджет ще окуражи " съюз на прехвърлянията ", принуждавайки " добродетелните " страни да заплащат за страни, които водят " по-либералната " политика на страни като Италия и Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР