снимка: Даниела Стойнова, ФейсбукГрадският часовник срещу Катедралата във Варна днес

...
снимка: Даниела Стойнова, ФейсбукГрадският часовник срещу Катедралата във Варна днес
Коментари Харесай

Градският часовник във Варна се повреди! 128-годишният механизъм блокира

снимка: Даниела Стойнова, Facebook

Градският часовник против Катедралата във Варна през днешния ден 12 часа на обяд показваше 10:30. Това заяви на персоналната си страница във Facebook кореспондентът на БНР в морския град Даниела Стойнова.

От мнения в обществената мрежа стана ясно, че причина за повредата е студа и мощния вятър в последните дни, поради които част от 128-годишния механизъм е заледен. Повредата, блокирала часовника за към 2 часа, към този момент е отстранена.

Градският часовник във Варна стартира работа през 1891 година, когато е инсталиран на кулата, издигната две години по-рано като наблюдателница на градската противопожарна работа.

Уникалният механизъм, чиято марка е мистерия, е импортиран от Англия от Отон Иванов, участник в Априлското въстание и в подготовката на Съединението на България. До края на живота си през 1934 година той се грижи за поддръжката на часовника.

В последното десетилетие часовника е спирал няколко пъти, като за последно това стана през 2016-а година.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР