Снимка БулфотоЗамърсяването на река Марица е с пестициди и е

...
Снимка БулфотоЗамърсяването на река Марица е с пестициди и е
Коментари Харесай

Замърсяването на река Марица е най-тежкото досега, с тонове измряла риба

Снимка Булфото

Замърсяването на река Марица е с пестициди и е най-тежкото, установено до момента, с тонове измряла риба. Това сподели пред публицисти Марин Маринов шеф на Дирекция " Мониторинг " от Басейнова дирекция на " Източнобеломорски регион " на взаимна конференция с регионалният шеф Дани Каназирева и шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда и БАБХ в Пловдив Стефан Шилев и Камен Янков, написа Българска телеграфна агенция.

От 19 пункта в района на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е осъществен разбор на водите по 86 индикатора, които могат да провокират такова токсично отравяне. За част от индикаторите не са установени превишения, като цианиди, живак, арсен, разперен О2 и неразтворени субстанции. Открити са повишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в река Марица. Те са с доста висока токсичност и са употребявани за растителна отбрана, разясни Маринов.

Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката. Измрялото количество риба е с тонове, като занапред ще бъде изчисляван точният размер на вредите.

На предприятието, предизвикало тежкото екологично закононарушение ще бъде наложена и санкция по Закона за екологичните вреди, като тя може да стигне до десетки хиляди лв., сподели още Маринов.

Към момента е възобновено естественото положение на водата в река Марица, сподели регионалният шеф на Пловдив и разясни, че няма никаква заплаха за питейната вода на града. Остава в действие ограничаването за улова на риба по поречието на река Марица, както и за водопоя на животни.

Продължават и инспекциите за продажба на риба на нерегламентирани борси. Дани Каназирева съобщи, че ще сътвори комисия за инспекция на складовете за предпазване на излезли от приложимост пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив /в град Хисаря, село Старосел, село Иван Вазово, село Старо Железаре, село Войнягово и село Трилистник/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 4udovi6teto (преди 6 секунди) Рейтинг: 13633 | Одобрение: 5613 И кое е това дружество, което ще го отнесе, не се знае. Ако си заплати където би трябвало, ще мине метър.   8-) https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери Станков Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР