снимка БулфотоЗа сериозно увеличение на бюджета за здраве настояват от

...
снимка БулфотоЗа сериозно увеличение на бюджета за здраве настояват от
Коментари Харесай

От Лекарския съюз поискаха още половин милион лева в бюджета на Здравната каса

снимка Булфото

За съществено нарастване на бюджета за здраве упорстват от Българския лекарски съюз. По мнение на организацията за 2021 година Здравната каса се нуждае от още половин милион лв., с цел да може системата да оцелее в изискванията на Ковид. 

Това съобщи доктор Иван Маджаров - ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи БНР.

Нито един лев повече от планувания бюджет на НЗОК за актуалната година не е достигнал до лекарите в страната, акцентира доктор Иван Маджаров:

“126 милиона, обещани юли месец, не са импортирани в бюджета на касата, които на практика трябваше да подсигурят сякаш покачването на заплатите, подписани с оня анекс ".

Само 340 милиона лв. нарастване на бюджета на касата за идната година, съгласно проектобюджета, на процедура не подсигурява нарастване на възнагражденията на лекарите.

С нарастването на минималната работна заплата от 1 януари идната година по-ниско квалифицирани експерти ще се изравнят по възнаграждение със експертите по здравни грижи, сподели още доктор Маджаров.

Пред публицисти по-късно той разяснява, че бюджетът на НЗОК още веднъж не е разчетен на база потребности, а на база хипотетични благоприятни условия:

" Категорично декларирам, че през идната година с този бюджет няма да се подсигурят нито потребностите от български лекари и сестри, нито потребностите на българските пациенти от задоволително профилактични прегледи, от задоволително медикаменти и от задоволително профилирана помощ с контролни прегледи ".

Може да се окаже, че идната година е началото на края на българското опазване на здравето, предизвести още доктор Иван Маджаров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР