снимка БулфотоЗа първите шест месеца от пандемията у нас починалите

...
снимка БулфотоЗа първите шест месеца от пандемията у нас починалите
Коментари Харесай

„Индекс на болниците“: 11.47% е смъртността от COVID-19 у нас, т.е. всеки девети умира

снимка Булфото

За първите шест месеца от пандемията у нас умрелите са 11,47 %. Това значи, че всеки девети умира. Това сочи анализ на „ Индекс на лечебните заведения “, който е изработен въз основата на данните, които Министерство на здравеопазването е предоставило. А от ведомството сочат още, че единствено за последното денонощие у нас са починали 23 пациенти с Ковид 19, написа.

От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били приети в болница 5340 души с ковид, умряли от тях са 613, демонстрират формалните данни. Най-много пациенти са минали през " Пирогов " (324) и „ Св. Анна “ в София (228), „ Св. Марина “ във Варна (266) и „ Св. Георги “ в Пловдив (273). Значително по-малко присъединяване в лекуването на пациентите са взели частните лечебни заведения.

Въпреки че междинната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 % в обособените лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-много на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с COVID-19. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи, този индикатор за шестте месеца надвишава 17%.

Няма цялостна съотносимост на смъртността от COVID-19 в лечебните заведения за миналия интервал с други страни, само че аналогични данни има за Германия и Англия. Според изследване, оповестено в медицинското списание „ Лансет “ през юли, смъртността в 920 немски лечебни заведения е била 22%.

Друг разбор на данните – този на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, демонстрира, че броят на смъртните случаи на 100 хиляди души население за последните 14 дни у нас е 1,5. За съпоставяне, в Италия е 0,5, а в Германия – 0,2. В Чехия обаче е 3,6.

През миналото денонощие в България починаха 23-ма души с ковид, стана ясно от данните в Единния информативен портал. Това е най-високият брой смъртни случаи за едно денонощие от началото на пандемията. Общият брой на умрелите от този момент надвиши 900 души. Увеличават се и новите доказани случаи в страната. Те са 587 при направени 4320 PCR-теста, което значи 13,5 % от всички направени проби.

Преди дни държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев сподели, че макар сериозното повишение на броя на инфектираните, в случай че те останат по близо 500 дневно, здравната система в България може да издържи дълго. Според шефа на " Пирогов " Асен Балтов внезапният скок на COVID-19 в България се дължи на масовото отменяне на маските. В изявление за бТВ Балтов предложи да се вкара наложително носене на защитни маски на закрито, в това число и в офисните пространства.

През пролетта разпространяването на ковид COVID-19 по света беше оповестено за пандемия от Световната здравна организация. Тук може да следите развиването на обстановката в България - откритите случаи, положението на инфектираните и наложените ограничавания в границите на изключителната епидемиологична конюнктура. Следете и интерактивната карта за разпространяването на ковид по света.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР