Снимка: БулфотоТревожни данни в навечерието на Световния ден за борба

...
Снимка: БулфотоТревожни данни в навечерието на Световния ден за борба
Коментари Харесай

80 000 българи са заразени с хепатит. 90% от тях не подозират за заболяването

Снимка: Булфото

Тревожни данни в навечерието на Световния ден за битка с хепатита, оповестява Българска национална телевизия. В Европа към 15 милиона души живеят с продължителен Хепатит В. Данните са на Световната здравна организация. Близо 14 милиона са инфектирани с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата, причиняваща гибел в света.

У нас няма указател на инфектираните. Хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от междинното за Европа. Инфекцията от време на време протича безсимптомно в продължение на 3 десетилетия. А при появяването на първите признаци инфектираният може да е развил цироза или рак на черния дроб.

У нас към 80 000 души са инфектирани, само че поради неналичието на признаци и профилактика 90% не подозират, че са инфектирани. Повече от една година здравното министерство приготвя Национална стратегия за битка с вирусните хепатити.

България е в дъното на класациите за предварителна защита и профилактика на вирусните хепатити.

Силвана Лесидренска - съдружие " Хепактив ": В момента се работи на парче, тъй като няма народен скрининг. Няма фокус върху уязвимите групи. Липсва фокус върху уязвимите групи. Липсва осведоменост в обществото.

В рисковите група са хората, претърпели интервенции или кръвопреливане, и пациентите на хемодиализа. Опасност от заразяване крият стоматологични операции, слагане на пиърсинг и татуировки и използването на опиати.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лекуване на вирусни хепатити УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Напоследък се обръща изключително внимание на гей обществата, където разпространяването особено на Хепатит С бележи доста огромни проценти.

Броят на хората, които се диагностицират и лекуват от хепатит понижава годишно.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лекуване на вирусни хепатити УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Трябва до 2030 година 90% от хората с Хепатит С да бъдат диагностицирани и 90% от тях да бъдат лекувани. Което значи към 5 000 индивида на година. А предходната година ние имаме едвам 828.

У нас е обезпечено най-съвременното лекуване за Хепатит В и С.

Силвана Лесидренска - съдружие " Хепактив ": За какво ни е това лекуване, когато ние не знаем къде са пациентите и не можем да достигнем до тях.

Надеждите са казусът да се реши с Националната стратегия за вирусните хепатити.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лекуване на вирусни хепатити УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": Основното е да се обхване оптималната част от популацията в по този начин наречените скринингови стратегии. Тоест да се търсят вирусните хепатити интензивно.

От здравното министерство оповестиха, че работата по програмата е завършила. Предстои правене на финансова аргументация. Очаква се програмата да бъде призната до края на годината.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР