Снимка БулфотоСтойчо Кацаров обяви налагат ли се по-строги мерки или

...
Снимка БулфотоСтойчо Кацаров обяви налагат ли се по-строги мерки или
Коментари Харесай

Кацаров: Към момента експертите не виждат основание за специални мерки срещу ковид

Снимка Булфото

Стойчо Кацаров разгласи постановат ли се по-строги ограничения или даже локдаун поради ковид.

Решаващо за това да се понижи смъртността от COVID-19 е всеобщата имунизация на хората. Това съобщи пред публицисти служебният здравен министър Стойчо Кацаров, откакто награди с публични плакети на Министерството на здравеопазването дирекциите " Надзор на заразните заболявания " и " Обществено здраве " към районните здравни инспекции в страната.

В здравното министерство към този момент има постъпили сигнали за подправени документи за имунизация. Всички те са предадени на прокуратурата. Кацаров посочи, че те не са чак толкоз доста.

На въпрос за третите дози и на кого могат да бъдат поставяни здравният министър изясни, че всеки може да си ги постави, а освен хората, които попадат в петте целесъобразни групи.

Решаващата дума има лекуващият доктор на конкретният човек. Няма ограничавания във връзка с това кой може да ги слага. Не е нужно да се издава нов документ за това. Продължителността на годност на документа се дефинира от Европейска комисия и ние се придържаме към решенията ѝ. Издаденият документ е неопределен. Ако те преценяват въз основата на научни доказателства, че би трябвало да се сложи период и да се издава нов документ, ние ще реагираме по съответния метод. Засега не се постанова, поясни Стойчо Кацаров.

Показателят за смъртност се усилва, само че по думите му това е обикновено в хода на пандемията.

,,Слава богу той е доста надалеч от индикаторите за смъртност, които имахме през ноември, март и април``, съобщи Кацаров.

По думите му към този момент здравната система се оправя добре, няма безпорядък и суматоха. Настаняването и лекуването на болните в здравните заведения е добре проведено.

Няма дефицит или недостиг на кревати за банкет на деца с ковид. Броят им не се отклонява доста от това, което сме виждали през предходните епидемиологични талази, добави Кацаров.

Имало е нарастване на броя на инфектираните по-младите хора, в това число и на децата в края на август, само че сегашните индикатори демонстрират превес на инфектираните измежду по-възрастните.

Към момента специалистите не виждат съображение за специфични ограничения в която и да е от областите у нас. Не се постанова и народен локдаун.

Нашите области са прекомерно дребни, с цел да бъдат обсъждани като обособени единици. Един епидемиологичен гърмеж на обещано място може да изпрати една област от „ алена “ в „ тъмночервена зона “. Не сме забелязали изключително отклоняване в дадена област, което да постанова съответни ограничения в нея, разясни здравният министър, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР