Снимка БулфотоСофия остава най-голямата областна икономика в страната с около

...
Снимка БулфотоСофия остава най-голямата областна икономика в страната с около
Коментари Харесай

Експерти: София дава 40 процента от БВП на България

Снимка Булфото

София остава най-голямата регионална стопанска система в страната с към 40% от брутния вътрешен артикул (БВП) на България. Това показва новият Доклад “Икономически и капиталов профил на София 2019 ” на Общинската организация за вложения, оповестява БНР.

Икономиката на София се характеризира и със доста по-висока от междинната за страната капиталова интензивност. По последни данни към 40% от разноските за дълготрайни материални активи и половината от директните задгранични вложения са направени точно в столицата. Към края на 2018 година София е привлякла 13 милиарда евро непознати вложения или към 9800 евро на човек от популацията, което е близо три пъти повече от междинната стойност за страната.

Основната част от вложенията в София се насочват към услугите, които са и браншовете с максимален принос в добавената стойност на локалната стопанска система – 37% от всички ПЧИ до 2018 година са се влели в него. Това се дължи както на високите приходи и ползване в столицата, по този начин и на обстоятелството, че градът е развъртян транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни браншове за непознати вложения в столицата са индустрията и комуналните услуги, недвижимите парцели, ИТ и аутсорсинг промишленостите.

София се отличава и с положително асимилиране на европейски средства, което е главен източник на обществени вложения. До края на юни 2019 година столицата е усвоила 4,2 милиарда лв..

Освен че притегля стопански дейни хора от други области, столицата се характеризира и с централизация на висококвалифицирано население. Докато в страната делът на популацията с висше обучение е 28%, в столицата той е доста по-висок – над 51%.

Заетостта в София е най-висока – 76% (за възрастовата група сред 15 и 64 години) през 2018 година, което е безспорен връх в страната.

Близо 180 хиляди или ¼ от заетостта в столицата е в търговията и ремонта на коли и мотоциклети.

Като цяло вероятностите пред развиването на София са позитивни, показва отчетът. Градът най-вероятно ще продължи да концентрира все по-голям дял от икономическата интензивност в страната поради позитивните демографски процеси и водачеството си в развиването на най-бързо растящите браншове. Висококвалифицираната работна мощ и в бъдеще ще притегля вложения в бързорастящите браншове на ИТ промишлеността, аутсорсинга на бизнес услуги и някои промишлени действия с релативно висока добавена стойност.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР