снимка БулфотоСъюзът на демократичните сили (СДС) също внесе в Народното

...
снимка БулфотоСъюзът на демократичните сили (СДС) също внесе в Народното
Коментари Харесай

СДС иска в новата Конституция: Парламентът да избира Президента

снимка Булфото

Съюзът на демократичните сили (СДС) също внесе в Народното събрание свои оферти за смяна на Конституцията, оповестиха от пресцентъра на партията, която се яви на локалните избори дружно с ГЕРБ,

Сред тях са разформироване на Великото Народно заседание, двукамарен парламент, който да избира президента, както и да утвърждава кандидатурите на " тримата огромни " в правосъдната власт. И още - ново административно разделяне и понижаване броя на общините, както и финансова децентрализация и оставяне на част от налозите в районите.

В писмо, адресирано до ръководителя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, се споделя:

" За три десетилетия стана пределно ясно, че недостатъци на сегашната Конституция би трябвало да бъдат поправени. Ние, от Съюз на демократичните сили, от години заявяваме, че са нужни промени в главния закон. В сегашния миг, поради осъзнатата нужда от промени в Конституцията както от ръководещата партия, по този начин и от протестиращите жители, и по отношение на импортираният от Политическа партия ГЕРБ план, Съюз на демократичните сили дава на Вашето внимание своите оферти за промени в главния закон на Р България. Настоящият план за смяна на Конституцията е третият подред, който Съюз на демократичните сили предлага в последните 20 години.

Нашите визии са свързани с дълбокото ни разбиране, че е време за действителна промяна на сегашния модел, в който Българска социалистическа партия (БКП) съзнателно заложи клопки за институционално опълчване, посредством наложената от тях и призната с огромен компромис Конституция от 1991 година Още тогава Съюз на демократичните сили се опълчи и това докара до гладната стачка на 39-те в 7-то Велико народно събрание, които не подписаха тази Конституция.

Ясно е, че има системи, които не работят и буксуват, че обществено-политическите връзки би трябвало да бъдат преразгледани и за проблемите да се търсят най-хубавите и гъвкави решения. Това може да стане единствено, в случай че се даде опция и на представители на дейните и честни жители, които не са обвързани с партии, да имат шанса да бъдат определени в 200-те мажоритарни мандата във Велико народно събрание и по този начин действително да вземат участие в правенето на новия главен закон на страната ".

Промените, които Съюз на демократичните сили предлага, са следните:

1. Свикване на Велико Народно заседание. Промяна в Конституцията и разформироване на института Велико народно събрание.

2. Състав на Народното събрание:

Двукамарен парламент:

Горна камара с мандат 5 години, определена мажоритарно, въз основата на съответните изборни региони, с идентичен брой народни представители от всеки изборен регион, без значение от броя на популацията

Долна камара с мандат 4 години - съразмерно определени народни представители, отговарящи на броя на популацията в съответните изборни региони

Съюз на демократичните сили поддържа концепцията за понижаване на броя на народните представители.

3. Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на взаимното съвещание на двете камари.

4. Премахване на длъжността вицепрезидент. При неспособност президентът да извършва функционалностите си, те да се поемат от ръководителя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

5. Ново административно разделяне и понижаване броя на общините, за възстановяване качеството на обслужване на жителите и в сходство с европейските стандарти.

- Въвеждане на второ равнище на локално самоуправление и директен избор на регионални шефове и регионални препоръки.

- Финансова децентрализация и оставяне на част от налозите в общините и районите

6. След избиране на " тримата огромни " в правосъдната система от Висш съдебен съвет, техните кандидатури да подлежат на утвърждение с 2/3 от Народното събрание, на взаимно съвещание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначението им.

" Убедени сме, че постигането на политическо единодушие по горните оферти, ще докара до действителна промяна на модела и огромна стъпка в нашето историческо развиване като нация и общество ", обявиха от Съюз на демократичните сили.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР