Снимка: БулфотоСайтът desebg.com публикува коментара на журналистката Нася Кралевска, известна

...
Снимка: БулфотоСайтът desebg.com публикува коментара на журналистката Нася Кралевска, известна
Коментари Харесай

Журналист: Настояваме да се изучава истината за комунистическия режим в България и престъпленията на червената ни партия

Снимка: Булфото

Сайтът desebg.com разгласява коментара на журналистката Нася Кралевска, известна с книгите си „ България под комунизъм ”, за случилото се в интервала 1944-1989 година и „ Без заглавие ”, отдадена на сложното отпред на демократичните промени в страната след краха на тоталитарната система.

Скандалът с опита да се прикриват обстоятелства и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас е минал океана и е достигнал до Съединени американски щати, където Нася Кралевска живее. Тя изпрати до desebg.com своята гражданска позиция, която ние препечатваме:

" Извънредно мъчно и по едно и също време елементарно е да се написа за същността на комунистическия режим в България и за закононарушенията на алената ни партия.

Трудно, тъй като захваналият се с това дело откривател попада на доказателство за целеустремено заличаване на професионалния, интелектуалния и духовния хайлайф на нацията ни от част от членовете й, инфектирани от болшевишката проказа и завзели през 1944 година властта благодарение на сталинския Съветски съюз. А след това за десетилетия посредством гнет, ограничавания, неистини, полуистини и операции трансформирали народа в безлична и едва просветена политически маса от безправни жители.

Невъзможно е и за най-устойчивия душевен създател да се рови в тази материя без гадност и отврата от „ славната ни Българска комунистическа партия “. И най-хладнокръвната персона изтръпва от смут, когато наблюдава злокобния завършек на почтени, именити и заслужели българи. Ще загатна единствено трима от тях:

Данаил Крапчев – публицист и издател на международно равнище, уверен демократ, парламентарист, патриот, пребит до гибел на улицата от тайфа комунисти;

Тодор Кожухаров – ослепителен журналист, публицист, държавник, политик, наказан на гибел от „ националния съд “ и пренебрегнат като куче в общ ров дружно с сътрудниците си министри, парламентаристи, съветници;

Райко Алексиев –  богато дарен популярен фейлетонист, художник, карикатурист, убит посредством изтезания и побои в Дома на слепите.  

Защо въпреки това е елементарно да се написа на тази извънредно мъчителна тема? – Защото безбройни неопровержими документи, архиви, обстоятелства, закони, протоколи от правосъдни процеси, разпореждания и не на последно място - прекършени човешки ориси – удостоверяват за добросъвестния откривател безусловната истина – комунистическият режим е нанесъл големи вреди на България.

Ако не знаеш истината за същността му, мъчно можеш да си обясниш за какво довоенна България - която е била на десето място по стандарт в Европа, в днешни дни по доста индикатори е на последно и още пъшка от корупция и пороци. Липсата на достоверно пояснение е пагубно за всички българи, само че най-много - за подрастващите генерации.

Ето за какво с голяма наслада и облекчение посрещнах през януари 2018 година закъснялото с близо три десетилетия решение на Министерството на образоването и науката на Република България в образователната стратегия за 10 клас по предмета „ История и цивилизация “ да се включи независим раздел с нови познания и нови термини за интервала 1944-1989 година.

Най-сетне с помощта на дългогодишните старания на проф. Евелина Келбечева и на нейните съидейници младежите на България щяха да научат истината за комунистическия режим у нас!

Възхитих се на политика Цветан Цветанов, подкрепил уверено самодейността. Не се учудих ни минимум от ожесточената реакция на Българската социалистическа партия, лоялен правоприемник на комунистическата. Както и от поддържащите нейната идеология и политика академични преподаватели и научни дейци, изпаднали в суматоха от взетото решение ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР