Снимка: БулфотоОт Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешна

...
Снимка: БулфотоОт Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешна
Коментари Харесай

Свиневъдите искат Министерството на земеделието да им изготви програма за 10-20 години напред

Снимка: Булфото

От Асоциацията на свиневъдите в България упорстват за незабавна среща с Министерството на земеделието, с цел да се очертае развиването на бранш земеделие и отглеждане на животни за 10 или 20 години напред. Според тях би трябвало да се преразгледа и методът, по който се поясняват европейските наставления за битката с африканската чума по свинете. В Южна България за три дни бяха доказани 3 огнища и съгласно свиневъдите животните не би трябвало поголовно да се избиват, тъй като това ще докара до всеобщи банкрути в сектора.

През 2019 година африканската чума по свинете порази 3 свинекомплекса в Русенско. Два от тях, след доста компликации, възвърнаха производството си, само че този в Николово по този начин и не проработи.

Бяха нанесени големи вреди – хора останаха без работа, усили се вносът, покачиха се цените. Затова от сектора приканват да има нов метод при битката с африканската чума.

" Ако има едно инфектирано животно, да се изолира, да се унищожи, другите да се наблюдават, да не се унищожават. Тия зони с блокирането, то се потвърди предходната година – нищо не помогнаха ", сподели изп. шеф на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Неясен остава и методът, по който заболяването е проникнала в свинекомплексите при всички ограничения, които се вземат.

" Този вирус е по-скоро стопански, а не биологически вирус ", сподели изпълнителният шеф на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Преди 2 години като разпространители на болестта бяха посочени и домашните свине, какъвто е и в този момент единият случай в Пазарджишко. Тогава Огнян Торлаков от село Николово беше заставен да заколи двете си животни. И към този момент се е отказал да гледа свине.

" След като споделиха, нали, не разрешиха, няма смисъл. През 20 дни, през 15 дни – от Русе, от София, от Стара Загора - идват все на инспекции ", сподели Огнян Торлаков.

За да няма разтърсвания в отглеждането на животни, съгласно свиневъдите, би трябвало да има цялостна идея за развиването на бранша.

" Трябва да има една дълготрайна тактика за развиването на земеделието в България за 10, 20, 30 години, а не да работим на парче, да се дават големи дотации, примерно, на хора които са към този момент светлинни години напред – зърнопроизводителите, а пък ние непрекъснато да сме на ръба на оцеляването ", сподели изпълнителният шеф на свинекомплекса в село Голямо Враново Вихрен Димитров.

Според Вихрен Димитров има дисбаланс в земеделието и страната би трябвало да се намеси, с цел да отбрани ползите на българските производители и консуматори.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР