Снимка: БулфотоНай-важният въпрос пред България в момента е ще има

...
Снимка: БулфотоНай-важният въпрос пред България в момента е ще има
Коментари Харесай

Остана само оставката на Гешев

Снимка: Булфото

Най-важният въпрос пред България сега е ще има ли оставка на основния прокурор Гешев?

Да се счита, че може той да реагира институционално след глобите от Съединени американски щати, наподобява екзотично.

Процедурата по премахване на основен прокурор е написана в Конституцията и в Закона за правосъдната власт - тя е огледална на процедурата по назначението му и протича напълно във Висшия правосъден съвет (ВСС) като официално се приключва от президента, припомня Дневник още през 2020г.

Висшият правосъден съвет се състои от общо 25 членове - 14 от тях образуват съдийска гилдия, а 11 - прокурорска. В състава на Висш съдебен съвет влизат и " тримата огромни " - основният прокурор и ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Отстраняването на основния прокурор може да бъде поискано с предложение от минимум трима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Доколкото основният прокурор Иван Гешев се употребява с голяма поддръжка в прокурорската гилдия, този вид все още наподобява неосъществим.

Същото предложение за оставка на основния прокурор може да внесе във Висш съдебен съвет и министърът на правораздаването Данаил Кирилов. При внасяне на искане то би трябвало да бъде стимулирано, а основанията за премахване може да бъдат няколко.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР