Снимка БулфотоНа фона на приказките за сериозна финансова криза и

...
Снимка БулфотоНа фона на приказките за сериозна финансова криза и
Коментари Харесай

Таксата за обучение на бъдещите български лекари гони 10 хиляди лева

Снимка Булфото

На фона на приказките за сериозна финансова рецесия и все по-ясно очертаващия се дефицит на медицински личен състав, в МУ-Варна и в МУ-Пловдив годишната такса за студентите по медицина, платена форма на образование, към този момент е над 10 хиляди лв., оповестява уеб сайтът на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, заяви actualno.com .

Калкулацията на таксите образование на студенти за 2020/21 образователна дефинира от базовия норматив (693 лева.) се умножи по коефициентът, който за тези магистърски стратегии е 8.50 – избран с разпореждане на мс и още веднъж се умножи по коефициента за сложна оценка за качеството на образование, избран по методологията на рейтинговата система на висшите учебни заведения. Този коефициент отразява резултатите на висшето учебно заведение варира всяка година и се разгласява в уеб страницата на МОН. По-високият коефициент е оценка за по-добро образование в съответното професионално направление на всяко висше учебно заведение.

От всички медицински университети у нас, коефицинатът за комплексната оценка е най-висок МУ-Пловдив 1,57, последвам от МУ Варна и МУ-София по 1,53 и тн. 

Тези коефициенти на процедура дефинират сумата, която ще заплати страната за студент в съответната компетентност. Или за студентите по медицина в МУ-Пловдив тя ще даде 9248лв. на студент, За МУ-Варна 9012лв., за МУ-София 9012лв. Студентите от така наречен Държавна поръчка доплащат към 1000лв., а останалите заплащат цялата сума. През  2019/2020г. таксата е била към 7хил. увеличена е с над 40%. 

През 2020/21 студентите, които се образоват против възнаграждение в МУ-Варна и МУ-Пловдив ще би трябвало да платят надлежно за Медицина – 10,212.00лв. И 10 448.09 лв..

Законът за висшето обучение, променен тази година,  дава забавни благоприятни условия: От една страна чл 21, алинея 2 и 3: 

2.Право на висшето учебно заведение да урежда устройството и активността си в лични правилници в сходство с този закон;

3. независимо установяване на научно-преподавателския състав, на изискванията за приемане и формите на образование на студентите, докторантите и специализантите; “

От друга член 95 алинея 4:

„ Размерът на таксите за образованието по член 21, алинея 2 и 3 и по член 9, алинея 3, т. 6, писмен знак " б " се дефинира, като към средствата за прехрана на образованието, избрани по реда на член 91, алинея 2, т. 1 и 3, се прибавя размерът на таксата по алинея 2 за съответното професионално направление или компетентност от контролираните специалности.. “

И от трета: член 95 алинея 2:

„ Таксите за образование в държавните висши учебни заведения и научните организации по член 47, алинея 1 се дефинират от Министерския съвет в годишен размер. За някои категории студенти и докторанти университетският съвет може да дефинира такси в понижен размер от одобрените от Министерския съвет. “

Колосалните такси, явно не са противозаконни. МУ-Варна се е позовал на член 95.ал. 4, МУ-Пловдив на член 95. Ал. 4 и член 21 ал.2. и по този начин с топката в двора на министерски съвет, ще стартира новата академична година, само че единствено за тези, които съумеят да си платят. Но съответни ли са таксите? Все отново приказваме за най-бедната страна в Европейски Съюз, на която медицинските фрагменти непрекъснато изтичат зад граница. Говори се за финансова рецесия, за стопански последици от наложените ограничения поради пандемията. Говорим за студенти, останали в България. За бъдещите български лекари. Колко биха платили тези студенти, в случай че се бяха родили другаде или бяха отпътували? 

Италия - Медицински университет Милано такса за италиански студенти 1650 евро, а за задгранични 4800 евро. 

Франция - Сорбоната 6 500 eвро на година. В Германия годишната такса е няколко стотин евро, а в Чехия в Charles University Прага, образованието на чешки език е гратис и прочие Макар че таксата избрана от университетите в чужбина сама по себе и не носи доста информация, тъй като би трябвало да бъдат взети поради и обстоятелства като условия за банкет, стандарт на живот, качество на образованието, благоприятни условия за развиване, стартова заплата и даже в случай че щете опция за нисколихвени банкови заеми, въпреки всичко може да се каже, една част от българските студенти по медицина се образоват в университети, които поддържат високо европейско равнище, най-малко що се отнася до заплащането.

Проблемите, които произтичат от решението на вузовете ( еднолично или не) да усилят таксите от 7 на 10 хиляди лв. са освен морални, само че и рискови. Освен, че ясно обрисуват една наклонност присъща и за други браншове у нас, подбудена от дейности, които превръщат  хората в числа, статистика и просто им поставят цена, с по този начин образуваните такси се основава благодаатна среда за корупция, защото  на дневен ред излиза въпросът: задачата да съанеш доктор в България оправдава ли средствата от 60хил.лв?

Проблемът е и че доста от тези студенти са в заварено състояние, те са признати при избрани условия, с закрепени такси, които в този момент се трансформират. Принципът за заварено състояние, може и да не бъде спазен. Така учащите се оказват в обстановка, в която са принудени да пресечен образованието си по средата, когато към този момент са вложили доста средства в него, нормално от заеми. Оказва се, че страната ни вместо да търси способи да възпроизведе и задържи медицински фрагменти, тя принудително ги унищожава. 

Възниква и въпросът за какво тези студенти да учат в България и какво може да им даде тя? Защото европейското равнище у нас завършва там, където свършват таксите и стартират заплатите, боят и работата на 2 места.

Когато фокусът е различен, метод има и проблемите са решими, когато финансовата страна не е единствената водеща. Пример за това е МУ София, който е в същата коефициента рамка като МУ Варна, само че е постъпил друго. 

Академичният съвет се е позовал на член 21 алинея 2 и 3, на правото си да взима решения и определил такса за образование против възнаграждение на студенти по медицина 2020/21 -  6908лв., като от средствата за прехрана по професионално направление при изчисленията са взети 2/3, а не цялата сума. Освен това позволява: 

„ Апелативен съд позволява на студентите от направление „ Обществено здраве “, които се образоват в платена форма на образование по изключение да заплатят за третия учебен срок на уч. 2020/2021 година / за създаване на дипломна работа / такса в размер на 600 лева, поради изключителното състояние и наложилото се отдалечено образование. “

Студентите по медицина от варненския университет са написали тъжба до Президента, в която питат:

„ Защо при извънредно тежката обстановка сега и задаващата се икономическа рецесия, с промени в закона за висшето обучение се вкарва тази „ ограбваща “ и дискриминираща българските студенти такса. Защо таксите се дефинират от сухи формули, къде останаха мисълта и разсъдъка при взимане на решения в изключителни обстановки? “

И молят, да им бъде дадена опция да завършат при изискванията при които са признати, с цел да станат един ден български лекари. Лекари, които явно, не почитаме още от в този момент.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР