Снимка БулфотоМедицинските бележки да отпаднат изцяло като документ за оправдаване

...
Снимка БулфотоМедицинските бележки да отпаднат изцяло като документ за оправдаване
Коментари Харесай

Предлагат родителите да извиняват отсъствия вместо джипито

Снимка Булфото

Медицинските бележки да отпаднат напълно като документ за оправдаване на отсъствия в учебно заведение. Това революционно предложение насочи документално до министъра на образованието шефът на СУ „ Найден Геров ” Емил Начев, откакто неотдавна на среща с школските шефове в Пловдив Класимир Вълчев призовал те да са дейни и да оферират решения на проблеми в системата.  Като опция на документа от доктор Начев предлага отсъствията на учениците да бъдат извинявани единствено с записка от родителите, които обаче персонално да я показват в учебното заведение, каквато е практиката в доста страни в Европейския съюз, написа " Марица ".

 

Според Емил Начев такава смяна ще има огромен позитивен резултат в няколко аспекта. Единият ще е да секне снабдяването с подправени медицински бележки, към което сега прибягват освен учениците, а даже и техните родители. Както „ Марица ” писа, преди националните външни оценения е всеобща практиката майките да желаят от джипитата една седмица болничен, с цел да не върви детето на учебно заведение в последните дни преди решаващите проби и сякаш интензивно да се готви за тях на финалната права. Така в класните стаи в този интервал остават тук-там по 7-8 деца. Училищата обаче нямат механизъм да пресекат тази наклонност, тъй като отсъстващите са показали изискващия се документ от джипито. 

Вместо да се хитрува по този метод, родителят може да пристигна и да каже напряко какво е решението му, само че да поеме отговорност и ангажимент за интервала, в който ученикът не е в клас, споделя Начев.  Така съгласно него унищожаване на медицинските бележки ще докара до по-голяма ангажираност на фамилията и ще се усъвършенства съпричастността на родителите към учебно-възпитателния развой. 

От друга страна, в случай че детето пък в действителност е вдигнало температура, за какво да се води непосредствено при персоналния доктор поради нуждата от извинителна записка, вместо родителят да го устави вкъщи на топло и да пресече болестта с няколко аспирина, пита Емил Начев. 

Евентуално генерално решение за анулация на медицинските бележки, като се изключи че ще облекчи джипитата, също по този начин ще смъкне голям административен товар от педагозите, излага различен претекст школският шеф. В момента класните ръководители  одобряват извинителните бележки и наблюдават отсъствията на паралелката. Те би трябвало да подават информации, които след това администрацията на учебното заведение обобщава. В края на всеки месец образователните заведения рапортуват  на Регионалната здравна ревизия за деца, които на натрупали повече от 50 извинени отсъствия.

Тази система се ползва, с цел да се вършат насрещни инспекции дали няма злоупотреби и дали джипита не издават подправени болнични и документи. За да става това обаче, учителите се натоварват с несвойствени отговорности, вместо да се концентрират върху образователната работа, недоволства Емил Начев. И показва, че в Унгария да вземем за пример казусът със затрупването на педагози с такива административни отговорности е решен, като на 4 паралелки има един класен началник, а не обособен на всяка като у нас. 

Школският началник не е уверен и до каква степен има противоположни инспекции въз основа на справките, които непрекъснато се изпращат от учебните заведения.

Според Емил Начев е нужна фрапантна смяна в разпоредбите, с цел да има и действителни резултати, а не официално стягане на контрола. То бе направено с новите правила по Закона за предучилищното и учебното обучение, съгласно който сега класният началник може да извинява най-вече 3 дни по уважителни аргументи, а шефът - още 7. За всички останали позволени отсъствия ученикът би трябвало да показа документ.

Промяна на тази система с анулация на медицинските бележки и извиняване на отсъствията от родител ще подсигурява, че той е осведомен с аргументите за неявяване на ученика, написа в умозаключение в писмото си до министъра Емил Начев. Не на последно по значимост място той акцентира, че чака и образователен резултат във връзка с учениците, като не им разрешава да злоупотребяват с подправени бележки.
Какъв да е лимитът на отсъствията, които могат да бъдат оправдани от родителя по оферти различен метод, съгласно Емил Начен би трябвало да се реши след социална полемика.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР