Снимка БулфотоКой е с предимство по велоалеите - пешеходците или

...
Снимка БулфотоКой е с предимство по велоалеите - пешеходците или
Коментари Харесай

Бездънна юридическа яма: Кой е с предимство на велоалеите - колоездачите или пешеходците?

Снимка Булфото

Кой е с преимущество по велоалеите - пешеходците или колоездачите? Този въпрос набира от ден на ден мощ в Бургас, изключително в разгара на летния сезон, когато по пешеходните зони всекидневно стават кавги сред така наречен байкъри и пешеходци и царува същински безпорядък. Отговорът обаче се оказва по-труден за намиране, в сравнение с наподобява на пръв взор, написа Флагман.бг.

Повод за следващото задаване на към този момент трансформиралия се в меко казано провокиращ и банален въпрос е случай от преди няколко дни. За него пред Флагман.БГ заяви бургазлийката Красимира А., чийто другар – участник в „ злополуката “ е потърпевш съществено.

„ Човекът, който имам предвид, се движел по велоалеята в Морската градина – той е колоездач с дълготраен опит, който кара не толкоз за наслаждение, а по-скоро като специалност и метод на живот. Пред него ненадейно изкача дете на забележима възраст 12-13 години и той незабавно преценява, че няма задоволително време да спре. Осъзнавайки риска, моят прочут захвърля колелото на една страна, скача на другата и се наранява съществено – удря си главата и се охлузва на голям брой места. Детето е невредимо. За „ признателност “, от майката на бъдещия младеж той получава ругаене, което в следствие ескалира до тъжба в полицията “, споделя Красимира А., която по-рано през днешния ден изпрати дълго писмо до нашата публицистична поща, с цел да зададе два правилни и значими въпроса:

Кой е с преимущество на велоалеите – пешеходците или колоездачите? Кой в действителност пази велосипедистите при положение на сходен случай?

За да получим съответен отговор на тези питания, е належащо първо да дефинираме няколко понятия и да разберем в действителност какво е тълкуванието на закона (ЗДвП) по отношение на сходни проблеми.

Какво съставлява велоалеята?

Според европейските правила, по които в Бургас са построени съвсем всички сходни сектори от пътя, велоалеята съставлява: „...Част от пътя, която е обозначена с прекратена линия, знаци или пътна маркировка и се употребява преференциално или извънредно от велосипедисти “. Ключови тук са понятията „ преференциално “ или „ извънредно “. Именно тук е и ябълката на раздора.

Пред Флагман.БГ шефът на Оперативна програма „ Транспорт “ към Община Бургас Андрей Рунчев обясни, че в града велоалеите се разделят на два вида – извънредни или такива за общо прилагане, само че с приоритет към колездачите.

Вторият вид в тази ситуация е по-интересен. На не малко места в Бургас обособените ленти за колоездачи са точно такива – в огромна част от Морската градина, по протежението на ул. „ Гурко “, да вземем за пример. Това на процедура значи, че там, където има маркирана велоалея, тя може да се употребява и от пешеходци и е сложена по-скоро за обозначаване на място, по което минава велосипеден трафик. Един тип рекомендация.

А какво се споделя на най-високо равнище?

Изненадващо в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) не е дадена ясна формулировка на понятието „ велоалея “ и това е до известна степен обикновено, защото думата бе въведена напълно скоро в българския речник. Това е другият проблем.

В проблема, разказан нагоре, се задава въпросът „ Кой е с преимущество? “ или казано иначе: „ Кой е отговорен в обстановката – детето, изскочило на пътя изведнъж, майка му – че го е оставила без контрол и не му е обяснила какво е велоалея или колоездачът, на който пък ясно е обяснено, че в Бургас има работеща мрежа от велоалеи? "

А по какъв начин може да подадеш тъжба в полицията, по какъв начин може да се реши дали велосипедистът е карал с „ превишена “ (или обичаната на институциите дума „ несъобразена “) скорост, по какъв начин може въобще да се приказва за виновност – при все, че законът в тази ситуация „ мълчи “? Това е един тип параграф 22 - велосипедистите са отговорни, че карат по велоалеите, само че са и отговорни, че не карат по тях (??!). Юридическата дупка е бездънна в този случай, тъй като се търси виновност, без има конкретика в закона.

Въпросът за момента остава без отговор, тъй като в ЗДвП няма ясна рамка. Глоби за пешеходци, стъпили по велоалеята, няма. Такива няма и за велосипедисти, излезли отвън рамките й. Липсата на познание и изясненост води до липса на надзор, а тя – сама по себе си – до създалия се цялостен безпорядък, който следим през последните няколко лета. Колоездачи пробват да карат по велоалеите, само че те са претъпкани с хора, а когато излязат отвън тях, биват хокани за това, че „ не си карат по пътя “.

Може би е време е за въпросната ясна законова рамка, която да дава формулировка на понятията. 

По този метод освен ще се доближим до по този начин мечтаната Европа и нейните „ стандарти “, ами ще преодолеем и един от сериозните проблеми, с който се сблъскват всички движещи се по улиците хора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР