снимка: БулфотоЕдна минимална заплата за родители, чиито деца се учат

...
снимка: БулфотоЕдна минимална заплата за родители, чиито деца се учат
Коментари Харесай

Социалният министър: Даваме една заплата на родителите, чиито деца се учат дистанционно

снимка: Булфото

Една минимална заплата за родители, чиито деца се учат вкъщи. Това заяви общественият министър Деница Сачева.

Родителите могат да си вземат болничен лист, когато става въпрос за карантина. До този миг броят на болничните листа, които са издадени с диагнозата карантина за ковид са 50 224, а по-голямата част от родителите избират този вид тогава, когато има съответните инструкции, които персоналните лекари преценят и надлежно издават болнични листа. Това сподели за " Бизнес. БГ " общественият министър Деница Сачева.

Тя акцентира, че има и друга опция - една особено нова помощ, която е избрана за фамилиите на деца до 14-годишна възраст, които се образоват отдалечено в учебно заведение и детско заведение.

" Те могат да получат целева помощ в размер на една минимална работна заплата в случаите, когато се постанова да вземат неплатен отпуск, с цел да могат да гледат своите деца, а тази помощ е налична и за безработни родители в това число, като през днешния ден с решение на Министерския съвет бяха изменени и още разширени критериите за достъп до тази помощ, с цел да може да доближи тази помощ до повече фамилии ", съобщи Сачева.

Социалният министър сподели, че подоходната граница е равна на 150% от минималната работна заплата на член на фамилията. Т.е. при положение, че приходът на фамилията е до 915 лева на всеки член, тогава имат право да получават тази помощ, която може да бъде пропорционална на дните, в които детето не върви на учебно заведение.

" Т.е. в случай че е една седмица, ще получи 1/4 от една минимална работна заплата ", изясни Сачева.

По думите й този подоходен аршин сега е много висок и няма различен подоходен аршин, който е на такава стойност на 150% от минималната работна заплата, " тъй че дава сигурно опция за повече фамилии да се възползват от тази помощ ".

" От една страна приказваме за това, че ние като държавно управление сега се опитваме да създадем доста сериозен баланс сред присъственото и онлайн образованието, тъй като нито едното е на цяло панацея, нито другото в този случай ", акцентира общественият министър.

Сачева обясни, че тази помощ е дадена в обстановки, в които родителите към този момент са изчерпили опциите за заплатен отпуск и в същото време нямат никаква друга опция с изключение на да вземат неплатен отпуск.

Социалният министър сподели, че е момента приготвяме мярка, която най-вероятно идната седмица ще тръгне - това е мярката за затворени бизнеси, с която ще се заплаща до 80% от минималната работна заплата на служащите и чиновниците в браншове, които са затворени със заповед на държавен орган или на локалната власт.

" Това разпореждане, което готвим, се отнася за браншове, които ще бъдат затворени със заповед на държавен орган, най-много на здравния министър, само че и на регионални шефове и кметове ", сподели Сачева.

Компенсациите са дължими тогава, когато страната затвори бизнеса, а когато бизнесът затвори заради банкрут или други неподходящи последици според от обстановката, може да се употребява 60/40, може да се употребява 80/20 според от това какъв е секторът, подчера общественият министър.

За детските надбавки Сачева сподели, че още веднъж са се върнали към вид всички деца да получат надбавки, " просто едните ще получат през общественото подкрепяне, а другите през данъчното облагане ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР