Снимка БулфотоДвоен скок на таксите за синя зона в София.

...
Снимка БулфотоДвоен скок на таксите за синя зона в София.
Коментари Харесай

Синята зона поскъпва двойно, буферните паркинги стават безплатни

Снимка Булфото

Двоен скок на таксите за „ синя зона ” в София. Това оферират от Столичната община, като мярка за битка с мръсния въздух. Друга мярка е въвеждане на такси за строителните машини и камиони, оповестява Нюз.бг.

Предложенията са разграничени в две категории. Едните са свързани със строителството в София, от което се подвига доста прахуляк, който замърсява въздуха. Другите - свързани с трафика.

Колкото до трафика - ограниченията, в случай че се одобряват от Народното събрание на София, ще важат по отношение на степента на замърсяване. Най-невинните са хората в София да не употребяват твърдо гориво за отопление и да употребяват градски превоз. А най-строгите - да се ограничи придвижването на коли в центъра и да се заплаща по-висока такса за „ синя зона ”.

Планира се и ограничение на сметоизвозващите коли в центъра. Ще се проучва резултата от така наречен легнали служители на реда. Товарните коли се оказват най-големите замърсители в София. Вдигат таксата за тези над 4 тона на 120 лв. месечно, а тези над 30 тона ще заплащат 150 лева такса на месец.

Въвежда се такса за работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще заплащат нова такса 60 лв. месечно. Повече буферни паркинги желае от Следствен отдел към окръжна прокуратура, тъй като трафикът след септември 2017 година се е нараснал 6 пъти. Двойно нарастване на синята зона, предлага още Следствен отдел към окръжна прокуратура. Общината моли жителите да не използват твърдо битово гориво, а да преминат на различно. 

Въвежда се гратис паркиране до привършване на местата в буферните паркинги при потребление на градски превоз. За доказателство ще служат билетите. СО също по този начин умолява жителите да не употребяват колите си, а да употребяват градския превоз.

Ще се не разрешава придвижването на Постановление на Министерски съвет в зона Център при превишаване на фините прахови частици във въздуха. 

Предвижда се плаващо работно време за служителите при замърсен въздух. Крайна мярка е пълна забрана за коли и безвъзмезден градски превоз. Замърсяването има сезонен темперамент, изясни зам. - кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура Йоана Христова.

София се усилва като брой поданици, строителството нараства, обезпокоена е тя. Темата не е лека, уточни Христова. Този проблем няма по какъв начин да се реши с магическа пръчка, считам,че посоката, по която вървим е вярна, уверена е тя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР