снимка БулфотоДопълнителни 10 дни платен отпуск да се предвиди до

...
снимка БулфотоДопълнителни 10 дни платен отпуск да се предвиди до
Коментари Харесай

Велев: Настояваме до края на годината да се отпуснат още 10 дни платен отпуск на работниците

снимка Булфото

Допълнителни 10 дни заплатен отпуск да се планува до края на тази година. За това упорстват синдикатите. 

Прецизно дефиниране на всички бизнеси, които ще бъдат принудени да затворят поради новите ограничаващи ограничения и ясна поръчка на страната за плануваната помощ за тях. За тези ограничения настоя ръководителят на Асоциацията на индустриални капитал Васил Велев в ефира на Българска национална телевизия, предаде  .

Той изиска да се обезпечат задоволително пари за поддръжка на потърпевшите стопански браншове.

" Трябва доста ясно да се дефинира какво се затваря. Например, като се споделя, че ще затворят при нехранителните магазини, има ли се поради строителните магазини? Защото тяхното затваряне ще затвори целия бранш ", изясни Васил Велев.

Той настоя страната да отговори изчерпателно и по какъв начин ще поддържа затворените бизнеси. Велев, както и другият участник в диалога - водачът на КНСБ Пламен Димитров, повториха неколкократно обявяваното искане бюджетът да поеме 80% от заплатите на заетите в затворените бизнеси.

Васил Велев изиска ангажимент да има и към разноските, нужни за оцеляването на бизнесите, като подсети, че предприятията имат разноски по поддръжка отвън заплатите на работещите.

Пламен Димитров го поддържа, като уточни, че " в бюджета има фискално пространство " в допълнение да бъдат гласувани разноски. Той предвижда, че в случай че това не бъде направено в този момент, още при започване на идната година ще се наложи актуализация на бюджета.

Не желаеме да слушаме въпроса: " Откъде да вземем парите? ". Откъдето взехме парите за 30% нарастване на заплатите в бюджетния бранш, оттова - и за спасяването на бизнеса.

" В Кодекса на труда да се впишат нови хипотези при неспособност да се поставя труд поради наложените от пандемията ограничавания и разноските на работещите да се поемат от Националния застрахователен институт ", оферират от КНСБ.

Пламен Димитров изясни, че упорства законодателството да одобри случаите на " частична безработица " и на " насилствен престой не по виновност на работодателя ", с цел да се разпредели заслужено тежестта на ограничаващите ограничения, при които доста хора ще изгубят отчасти или изцяло приходите си поради възбраната избрани бизнеси за работят.

" Синдикатът ще упорства до края на годината да бъде избран още 10 дни заплатен отпуск, който да се дава на хората, грижещи се за пълнолетни заболели или карантинирани хора ", заяви Димитров. Той прикани работещите да не бързат да излизат в неплатен отпуск.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР