снимка: БулфотоДнес ще пристигне първата доставка от 2400 дози на

...
снимка: БулфотоДнес ще пристигне първата доставка от 2400 дози на
Коментари Харесай

Пристига първата доставка от ваксината на „Модерна“

снимка: Булфото

Днес ще дойде първата доставка от 2400 дози на имунизацията против COVID-19, създадена от „ Модерна “.

Тя е втората ваксина, която Европейската организация по медикаментите утвърди за използване в Европейски Съюз. Всички колета за Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство ще се извършват от швейцарска логистична компания, предава tvn.bg

Ваксината на Модерна е тествана върху близо 30 хиляди участници на възраст сред 18 и 94 години. Медикаментът приготвя организма самичък да се защищити от Covid- 19. Той съдържа молекула, наречена осведомителна РНК (иРНК, mRNA), която носи информация за формиране на „ spike “ протеина на вируса. Това е тип белтък, ситуиран на повърхността на вируса SARS-CoV-2, който е нужен за нахлуване на вируса в клетките на организма.

Клетките в организма на имунизираните разчитат информацията на иРНК и краткотрайно стартират да синтезират spike протеина. Впоследствие имунната система на индивида разпознава този протеин като непознат, стартира да създава антитела и да задейства Т клетките (вид бели кръвни клетки), които да го нападат.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР