Снимка БулфотоБезплатни прегледи за ранно откриване на глаукома се провеждат

...
Снимка БулфотоБезплатни прегледи за ранно откриване на глаукома се провеждат
Коментари Харесай

Продължават безплатните прегледи за откриване на глаукома във Варна

Снимка Булфото

Безплатни прегледи за ранно разкриване на глаукома се организират във Варна през месец ноември, научи Moreto.net . Те са част от акцията на Пациентска организация „ Глаукома “ и Институт за здравно обучение за битка със болестта, което предизвиква необратима слепота. Прегледите се организират от специалисти-офталмолози и включват и премерване на вътреочното налягане.

Във Варна прегледите ще се организират при доктор Адриана Микинска, в МЦ „ Младост “, Задължително записване на час на тел. 0878 262 016.

Прегледите са предопределени за хора над 60 година, попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно заболели в рода.

Глаукомата е измежду водещите аргументи за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, по тази причина колкото по-рано се открие тя, толкоз по-голям е шансът за предпазване на зрението. Наричат глаукомата „ тихият апаш на зрение “, тъй като тя протича без признаци и се открива едвам, когато зрението бъде изгубено. Доказано е, че при развиване на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.

Към 1.09.2017 година по данни на НЗОК диспансеризираните заболели с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са дами. Всяка година новооткритите случаи са към 7500, което е доста по-малко от действителната заболеваемост. По данни на СЗО сред 2 и 4% от популацията на света страда от глаукома.

Диспансеризираните заболели с глаукома в Област Варна са 5448 души (1,08% от населението).

Рисковите фактори за развиване на глаукома са: Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, приемственост.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР