Снимка: БулфотоБез да е имало още годен съдебен акт съдиите

...
Снимка: БулфотоБез да е имало още годен съдебен акт съдиите
Коментари Харесай

ВКС: Десислава Иванчева и Биляна Петрова са оставени в ареста неправилно

Снимка: Булфото

Без да е имало още " кадърен правосъден акт " съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се трансформира мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в " домакински арест ". Това сочи отчет на Комисията от Върховен касационен съд, която трябваше да ревизира спазени ли са всички условия по делата против някогашната кметица на кв. " Младост " и заместничката ѝ, оповестен от Върховния съд, написа novini.bg.

Апелативният спецсъд е спрял определението за изменение на мярката на двете подсъдими, макар че то към момента не е било подписано от правосъдните заседатели, а единствено от ръководителя на правосъдния състав, излиза наяве още от отчета. 

Образуваното искане за прекъсване е било прегледано и без да е изпълнена законовата процедура, според която в седемдневен период от известието за постъпилия частен митинг подсъдимият може да направи несъгласие. 

Още същия ден, откакто спецсъдът пусна Иванчева и Петрова под домакински арест, апелативният съд спря осъществяването на тази мярка, а дни по-късно реши да отхвърли решението на първоинстанционния съд и да ги остави в ареста.

Освен това апелативните съдии не са разполагали с протокола от извършеното правосъдно съвещание. Той е бил управляван до Апелативния спецсъд след произнасянето му по настояването на прокурора за прекъсване на осъществяването на определението за смяна на ограниченията. 

Съдебният състав е разполагал единствено с " непълен " протокол, който е в работен вид и не съставлява формален документ, защото е бил подписан само от ръководителя на първоинстанционния правосъден състав, само че не и от секретаря. Понятие " непълен " проткол в процесуалния закон няма, отбелязва още комисията.

Комисията смята, че установените нарушавания съставляват " случаен случай на неправилна правосъдна процедура ". 

Върховните съдии " предлагат на съдилищата да се укаже прецизно да съблюдават настоящото законодателство - нормите на Наказателно-процесуален кодекс и Правилника за администрацията на съдилищата - при формиране и администриране на делата. Те не са самоцелни, а съставляват гаранция за дейно правораздаване ", написа още в отчета на комисията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР