Снимка БулфотоАко се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително

...
Снимка БулфотоАко се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително
Коментари Харесай

Разследването в болниците: Може да бъдат обвинени дори министри

Снимка Булфото

Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, в това число министри и заместник-министри, са дали позволение за практикуване на медицински действия в нарушаване на закона, ще бъдат упрекнати по делата за занемареност на лечебните заведения в страната. Това сподели представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова в Бургас. Тя дойде в морския град за присъединяване в тържеството във връзка 20 години от основаването на Апелативна прокуратура-Бургас, съобщи Българска телеграфна агенция. 

До края на март се чака Министерството на здравеопазването да изпрати спомагателни материали за финансовото положение на седемте лечебни заведения в страната, измежду които и УМБАЛ-Бургас, които са ревизират.

Арнаудова сподели, че под прицел на прокуратурата не са лечебните заведения и хората,които се грижат за болните, а дейностите на тези лица, вследствие на които здравните заведения са доведени до тежко положение.

Касае се за занемареност, разпитват се очевидци, ще бъдат назначени и нужните експертизи, сподели още тя. Арнаудова добави, че предмет на следствието са умишлени и неумишлени дейности по занемареност, само че и сключването на очевидно неизгодни контракти.

Арнаудова бе запитана и за хода на следствието по случая с наводненията в Бургаско през октомври предходната година, когато имаше и пет жертви. Към този миг няма обвинени. Апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров добави, че се чака правенето на главната експертиза.

Друга тематика, която засегна Арнаудова, са сигналите против незаконни действия на кметове и заместник-кметове. Справката, която тя заяви, демонстрира, че от изменението на Наказателно-процесуален кодекс на 5 ноември предходната година до 15 февруари в профилираната прокуратура са постъпили 102 такива сигнала. Това, съгласно Арнаудова, значи доверие и изключителна отговорност към случаите да се отговори на публичните упования за цялостно и обективно следствие. Тя напомни, че месец след постъпване на сигнала против кмета на Септември прокуратурата е направила всичко належащо, с цел да се стигне до резултат. По подобен метод ще се работи и при всички останали сигнали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР