снимка: Булфото5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към обичайния

...
снимка: Булфото5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към обичайния
Коментари Харесай

Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница

снимка: Булфото

5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към нормалния си метод на живот и към този момент мисли за покоряването на нови върхове в триатлона. 

През няколкосантиметров отвор те съумяха да спасят митралната клапа на 36-годишен мъж

Уникална сърдечна интервенция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница. През няколкосантиметров отвор лекарите съумяха да спасят митралната клапа на 36-годишен мъж.

Добри Добрев работи в IT бранша, само че триатлонът е огромната му пристрастеност. Преди няколко месеца схваща, че има сериозен сърдечен  проблем. „ Имам вродено генетично заболяване, което е на митралната клапа. С времето се усложнява и в един миг клапата става неизползваема, неефективна и стартира да натоварва сърцето ”, споделя той.

Опциите пред 36-годишния мъж са две - да се подложи на класическа кардиохирургична интервенция или да избере неинвазивен способ. „ Операцията е инвазивна, когато има централен прорез, което е много съществено нарушаване на скелета. Аз желаех да е неинвазивна ”, споделя той.

Така, преди седмица екипът на доктор Асен Калчев съумява единствено през няколкосантиметров прорез да реконструира митралната клапа на 36-годишният мъж.

„ Класическата кардиохирургия е обвързвана с един прорез, който е в средата на гърдите и се свързва с напълно разсичане на гръдната кост ”, разяснява Калчев.

„ По този метод, с този дребен прорез, с изключение на понижената кръвозагуба и доста бързото възобновяване – козметичният резултат от оперативната намеса е явен и пациентите са съвсем без белези ”, споделя още той. И добавя: „ Съхранението на клапата при Добри беше от огромно значение, тъй като той би трябвало да може да продължи да се състезава ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР