Снимка Булфото, архивТози 2 септември ще остане в историята на

...
Снимка Булфото, архивТози 2 септември ще остане в историята на
Коментари Харесай

Георги Марков: ДПС показа червен картон на Радев

Снимка Булфото, списък

Този 2 септември ще остане в историята на българската народна власт като незабравим с негативен знак. Случи се доста противен опит за пуч, за бунт. Това съобщи пред БНР Георги Марков, народен представител от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър, един от основателите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.

" Такова знамение - да се докара в центъра на актуализирана София плява, сено, да се подпалват служители на реда, да летят павета, да се атакува националната полиция – беше доста тъпо “, сподели той в предаването " Хоризонт за вас ".

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си разрешава да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, добави Марков, за който това " не са изтървани думи ", а част от " концепцията на президента – „ Мутри, вън! “

Движение за права и свободи участваше интензивно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и в този момент на президента Радев. За първи път Движение за права и свободи сподели червен картон на личния си президент, отхвърли се от него, разяснява Георги Марков. Движение за права и свободи се разграничава отрано от Радев, тъй като по думите на Марков е излязъл „ от дрехата на държавен глава дотам, че няма връщане ".

При догадка ГЕРБ да завоюва изборите, с какви очи президентът ще посрещне „ мутрата “ Борисов, с цел да му връчи мандата, попита Марков. „ Или ще му каже: „ Вън, мутро! Махай се, мафиот! “ и няма да зачете вота на гласоподавателя. “

Поведението на президента сега Георги Марков дефинира като огромен проблем. Той напомни, че е предложил на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„ Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не желаят импийчмънт. /…/ Според мен президентът трайно към този момент не е в положение да извършва отговорностите си. Той е обиден, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, интернационална, да го видят този човек в положение ли е да бъде държавен глава. И това не желаят ".

За първи път от началото на прехода е доста евентуално нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите, посочи още Марков. Според него има рецесия на партиите, на личностите и привършване на политическите партии, а това ще докара до фрагментиране на Народното събрание и некадърност да се излъчват държавни управления.

„ Ние сме обречени на парламентарна мъка, парламентарна лудница, институционален безпорядък, за който не Конституцията е отговорна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел страната за казарма “.

Марков е на мнение, че България „ няма сили за Велико национално заседание “, а нашият политически хайлайф е некадърен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се употребяват в бъдещата Конституция, счита Марков, който единствен като народен представител от ГЕРБ не подписа плана за нова Конституция.

„ Първоначалният план на ГЕРБ ме вбеси, той беше насмешка с правото. /.../ С това смешка не трябва, по този начин да се внасят планове. /.../ То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може подобен план, такава мекица да се хвърля, тъй като е план за Конституция… “.

Георги Марков дефинира като смешка концепцията на социолога Андрей Райчев президентът и министър председателят да договорят компромисна фигура за временен министър председател.

„ Парламентът взема решение кой да бъде министър председател. Няма парламентарен механизъм те двамата да вземат решение кой е министър председател. Нито в чисто човешки проект това е допустимо, нито политически е вярно. Това си е една смешка на господин Райчев. Това, което ГЕРБ би трябвало да направи, е не да беседва с президента кой да бъде министър председател, а да внесе искане за импийчмънт, за предварителното му премахване от служба като несъответстващ ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР