Снимка Булфото, архивСтраната ни е разглеждана от стратегически инвеститори, каза

...
Снимка Булфото, архивСтраната ни е разглеждана от стратегически инвеститори, каза
Коментари Харесай

Плевнелиев: България е напът да получи покана за еврозоната през април

Снимка Булфото, списък

Страната ни е обсъждана от стратегически вложители, сподели президентът на България (2012-2017 г.)

България е напът да реализира стратегическата си цел да стане член на еврозоната през април следващата година с помощта на сполучливото председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички индикации сочат, че страната ни ще получи покана за „ чакалнята “ за еврозоната редом с участие в банковия съюз. Това сподели президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на конференцията BalRec, проведена от Градът медиа груп, написа investor.bg.

Според Плевнелиев приемането на България в еврозоната ще е от изгода за промишлеността, защото ще донесе непоклатимост, прогнозируемост и по-голямо доверие на пазарите към България. По думите му сполучливото председателство на Съвета на Европейски Съюз е направило доста за положителното име на България и е позиционирало страната ни като управителен фактор на Балканите и бизнесмените и банките би трябвало да се възползват от това.

Според Плевнелиев България стои добре на фона на неустойчивостта на международната стопанска система със постоянен растеж на стопанската система, ниско равнище на безработицата и на инфлацията, растеж на заплатите и постоянна банкова система. „ Очаква се през 2021 година размерът на междинната работна заплата у нас да доближи 1400-1500 лева Общата задлъжнялост на България понижава с рекордни темпове до към 20% от Брутният вътрешен продукт, а това е добра причина за непоклатимост и прогнозируемост. Дори на открито да духат мощни ветрове, ние сме добре позиционирани да ги преодолеем “, уточни Плевнелиев. 

Той обаче предизвести, че България не е ваксинирана от световната неустановеност, забавянето на стопанската система на еврозоната и предстоящото нахлуване в криза на Германия, която е най-големият външнотърговски сътрудник на страната ни. „ България мъчно може да поддържа висок напредък, в случай че стопанските системи на страните към нас се забавят или навлязат в криза “, съобщи Плевнелиев и добави, че това може да докара до промяна в някои сегменти поради свръхпредлагане. Според него обаче тя може да е здравословна, тъй като ще укроти упоритостите на някои играчи на пазара за непазарни облаги.

Според Плевнелиев България може да форсира вложенията, даже когато има закъснение в района, а стратегическите вложения могат да изстрелят страната ни напред.

Той призна, че макар положените старания и по нелогични по думите му аргументи заводът на Volkswagen евентуално ще отиде в Турция, само че все пак договарянията по договорката са позиционирали България по нов метод на картата. Плевнелиев съобщи, че има интерес от други стратегически вложители, с някои от които към този момент са почнали договаряния, без да показва съответни компании.

Според него България може да сътвори цялостен клъстер за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили, които са бъдещото на автомобилната промишленост. „ Както споделя Илон Мъск – който създава батериите, създава и електрическите автомобили. Ако пробием в тази област, около батериите ще дойдат и колите. Работим с държавното управление в тази посока “, сподели Плевнелиев.

По думите му са нужни изпреварващи вложения в 5G, в суперкомпютър, който да обслужва промишлеността, огромните данни и изкуствения разсъдък. Според него три промишлености генерират важен напредък – аутсорсинга със 70 хиляди работни места сега и предстоящи до 100 хиляди работни места през идните три до пет години, автомобилният клъстер, където сега са заети 65 хиляди души и се чака да доближат 100 хиляди през идните години, както и IT промишлеността, където сега са заети 20 хиляди души.

По думите на Плевнелиев е нужна и целенасочена политика в региона на енергийната успеваемост и сградната техника на бъдещето.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР