снимка: Булфото, архивРеплика на древен тракийски кораб отпреди 3200 години

...
снимка: Булфото, архивРеплика на древен тракийски кораб отпреди 3200 години
Коментари Харесай

Древен тракийски кораб е новата атракция на язовир Копринка

снимка: Булфото, списък

Реплика на античен тракийски транспортен съд отпреди 3200 години към този момент е във водите на язовир " Копринка " край Казанлък.

Очаква се той да бъде една от най-големите атракции в Долината на тракийските царе. Екипажът му ще е формиран от 10 курсанти от Висшето военноморско учебно заведение във Варна, предава Българска национална телевизия.

Платноходът е точна имитация на тогавашните кораби на траките. Той е дълъг 20 метра, изработен от над 300 детайла и е построен единствено от дърво, без нито едно парче метал. Платното му е изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от одрисите лен и памук. При подготовката на плана са проучени голям брой антични артефакти и по рода си е неповторим.

Все още античният транспортен съд няма име. Идеята е той да транспортира туристи в язовир " Копринка " и да се трансформира в част от атракциите в Долината, която да демонстрира по какъв начин траките са взели участие в борбата на морските нации против фараон Рамзес III.

До дни корабът ще заплава в язовир " Копринка ". На дъното му се намират останките от тогавашната столица на траките Севтополис.

/ПИК
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР