Снимка Булфото, архивПрез март 2021 г. световните цени на храните

...
Снимка Булфото, архивПрез март 2021 г. световните цени на храните
Коментари Харесай

Световните цени на храните се повишиха и през март

Снимка Булфото, списък

През март 2021 година международните цени на храните се покачиха за десети следващ месец, достигайки най-високо равнище от средата на 2014 година, като най-сериозен растеж означиха цените на растителното масло и на млечните артикули, заяви в четвъртък организацията на Организация на обединените нации за храните, съобщи Булнюз.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, скочи през март с 2.4 пункта до 118.5 пункта от 1116.1 пункта през февруари, достигайки най-високо равнище от юли 2014 година насам. Базираната в Рим организация също по този начин уточни, че остава в действие прогнозата за връх на реколтата от зърнени култури в международен мащаб през 2020 година, добавяйки, че предварителните данни сочат за по-нататъшно нарастване на производството и през актуалната година. Ценовата наклонност варира по типовете артикули, означи FAO, като нарастването на общия ценови показател през март беше водено от показателя на цените на растителното масло, който се увеличи с цели 8% по отношение на февруари до съвсем 10-годишен връх. Рязко се покачиха цените на соевото олио частично поради вероятностите за по-силно търсене от бранша на биодизеловото гориво.

Индексът на цените на млечните артикули на FAO пък се е нараснал с 3.9%, като цените на маслото набъбнаха вследствие на известно ограничаване на доставки в Европа, обвързвано с нараснало търсене в очакване на възобновяване в бранша на питателните услуги. Цените на млякото на прахуляк също се покачиха, подкрепено от повишаването на вноса в Азия, изключително в Китай, заради намаляващото произвеждане в Океания и оскъдната наличност на корабни контейнери в Европа и Северна Америка. Индексът на цените на месото също се увеличи през март с 2.3% по отношение на февруари, като китайският импорт и скокът на вътрешните продажби в Европа преди католическия Великден бяха в основата на възходящите ценови котировки за птици и свинско месо. Цените на говеждото месо останаха постоянни, до момента в който цените на овче месо спаднаха, защото сухото време в Нова Зеландия докара до понижаване на животни във фермерите. За разлика от това показателят на цените на зърнените култури на FAO спадна през март с 1.8%, само че към момента е с цели 26.5% по-висок спрямо март 2020 година Износните цени на пшеницата са намалели най-вече, отразявайки като цяло положителните доставки и удобните индустриални вероятности за зърнените култури през 2021 година Цените на царевицата и ориза също спаднаха, до момента в който тези на соргото се покачиха.

Индексът на цените на захарта пък спадна през март с 4% предвид на вероятностите за огромен експорт от страна на Индия, само че и този ценови показател остава с повече от 30% над равнището от преди година. Същевременно FAO ревизира нагоре прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 година до 2.765 милиарда тона от предходна оценка за 2.761 милиарда тона, което съставлява покачване с 2% на годишна база. FAO чака световното произвеждане на зърнени култури да се усили през 2021 година за трета поредна година. Световната продукция на пшеница ще доближи нов връх от 785 милиона тона тази година, което е с 1.4% повече от равнищата през 2020 година, дължащо се на упования мощен скок в по-голямата част от Европа и упованията за рекордна годишна продукция в Индия, заяви FAO. Очакват се също по този начин над междинните добиви и при царевицата, като има рекордна прогноза за реколтата за Бразилия и предстоящ дълголетен най-много за Южна Африка. За сегашния пазарен сезон 2020/21 година се предвижда световно търсене на зърнени култури от 2.777 милиарда тона, което е с 2.4% повече по отношение на миналата година и се дължи основно на по-високите оценки на потреблението на фураж от пшеница и ечемик в Китай, където животновъдният бранш се възвръща от африканския чума по свинете. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР