Снимка Булфото, архивПореден ден с опасни високи стойности на замърсяване

...
Снимка Булфото, архивПореден ден с опасни високи стойности на замърсяване
Коментари Харесай

София се събужда с 4 пъти завишение на праховите частици

Снимка Булфото, списък

Пореден ден с рискови високи стойности на замърсяване във въздуха. Рано тази заран до 4 пъти над сренодневните правила на концентрации на фини прахови частици - ФПЧ има в София, най-големи стойности са регистрирани в Надежда и Павлово.

В Горна Оряховица над 4 пъти, Шумен малко под 4 пъти, Пловдив и Перник са с над 3 пъти по високи стойности. В София към тази заран концентрацията на ФПЧ е 122 микрограма за метър пространствен, написа news.bg.

" По рекомендация на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови болести да заобикалят нескончаем престой на открито, а шефовете на учебни заведения и детски градини да не организират занятия навън ", оповестява столична община.

Столична общината и полицията направиха тази нощ инспекции за нерегламентирано изгаряне на боклуци, а общината разгласи, че продължава инспекциите на пунктове за вторични първични материали, автокъщи и за горене на боклуци навън в кварталите.

Нарушители не бяха открити, а и мъглата попречи на инспекцията.

Вчера бяха регистрирани рекордни равнища на замърсяване на въздуха в редица градове на страната.В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности.

Сред главните аргументи за това е горенето на гуми и други боклуци, изясняват управляващите. 

В събота въздухът в София е бил нечист два пъти над нормите, в неделя - три пъти, изясни през вчерашния ден и министър Нено Димов, който желае политически консенсус и упреква " Позитано " 20 в офанзиви против чистия въздух.

Столична община вкарва " зелен билет " за през днешния ден, мярката е още веднъж по отношение на високите равнища на фини прахови частици. Кметът Йорданка Фандъкова прикани жителите да оставят колите си и да употребяват градския превоз.

Фините прахови частици повреждат всички вътрешни органи, при централизация до 50 микрограма на куб.м. се вдишват 20 млн. микрочастици, което е нормата, разяснява пред Българска национална телевизия доктор Александър Симидчиев, експерт по белодробни заболявания.

Нищо не може да се направи краткосрочно, с цел да се почисти бял дроб, който е изложен на замърсяване с фини прахови частици.

При равнища нива над 200 микрограма, здрави хора също имат чувство за дишане, самото осъзнаване за дишане е симптом, че нещо не е наред. Обикновените хирургически маски не защищават добре, нужни са специфични маски, които уплътняват добре и пречистват частици с размер под 2,5 микрона, изясни доктор Симидчиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР