Снимка Булфото, архивОтбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия

...
Снимка Булфото, архивОтбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия
Коментари Харесай

Празнуваме 134 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

Снимка Булфото, списък

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив, а празникът ще стартира в катедралния храм „ Света Богородица “, където митрополит Николай ще отслужи молебен, написа Блиц.

``
реклама
 
Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „ Родолюбие “ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич.
 
Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безвъзмездни визити ще е непрекъснатата музейна експозиция, отдадена на  Съединението.
 
Гостите на музея ще могат да прегледат и изложбата „ Пловдив в културната история на България ”, отдадена на семейството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.
 
Кулминацията на празника ще е тържествената заря инспекция пред паметника на площад „ Съединение ”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев от 20.30 часа.
 
В София от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг на бул. „ Васил Левски “. Военнослужещи от Националната гвардейска част ще вземат участие в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница.
 
В 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР