Снимка Булфото, архивФедералната република е една от страните с най-много

...
Снимка Булфото, архивФедералната република е една от страните с най-много
Коментари Харесай

Пристигнаха машини за вота на българите в Германия

Снимка Булфото, списък

Федералната република е една от страните с най-вече изборни секции.

В значителен брой секции в Германия, където на изборите през април е имало над 300 гласоподаватели, гласуването ще е машинно.

 
Мартин Чилев е доброволец в изборната секция в Дуисбург. В града живеят доста българи, а за гласуването са обезпечени две машини: „ Притеснения имаме, тъй като хората към момента нямат досег и не са осведомени с този способ на гласоподаване. При миг, в който и двете машини не са функционални по протокол имаме опция да минем на бюлетини “, изяснява той.

Доброволците към този момент работят над осведомителни акции, които да улеснят гласоподавателите. Готови са и с налични средства, като таблет да вземем за пример, да коментират на гласоподавателите по какъв начин се гласоподава.

Инструктаж за работа с машините зад граница към момента не е извършен. Наблюдателите са обезпокоени и за това кой ще започва машината и ще носи отговорност за действието ѝ: „ Доколкото чухме сега текат договаряния за обезпечаване на техници, само че не знаем за момента нищо “, споделя още Мартин.

Той чака указания от Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн. За bTV оттова прецизираха, че такива още няма.

За предварителните избори на 11 юли в Германия са разкрити 105 секции.

Апелът на доброволците е българите, които ще гласоподават в Германия да се осведомят и за адресите на новите секции, с цел да бъдат избегнати опашките от 4 април.

 

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР