Снимка Булфото, архивБившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви

...
Снимка Булфото, архивБившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви
Коментари Харесай

Керемедчиев: Грешките на четирима американски президенти доведоха до победата на талибаните в Афганистан

Снимка Булфото, списък

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев съобщи в студиото на " ": Грешките на четирима американски президенти доведоха до успеха на талибаните в Афганистан. 

" Като стартираме от Джордж Буш-младши, който стартира американската атака. Той в действителност съумя в началото да ги спре, само че по-късно се насочи внезапно към Ирак. Остави ги да съществуват. Като минем през Обама, който макар натрупването на огромен брой военни елементи първи разгласи, че ще има краен период за отдръпване. Това разреши на талибаните да се скрият и да изчакат този период ", уточни някогашният зам.-министър на външните работи.

" Тръмп направи грешката, че започва договарянията с талибаните. Съединени американски щати, без огромни отстъпки, освободиха над 5000 талибански водачи и по този начин върнаха доста мощни командири и бойци в талибанската войска. Мащабната неточност на Байдън беше, че се базира на съглашението на Тръмп и изтегли войските толкоз безредно и бързо, че остави 10-15 хиляди американски жители, над 20-30 хиляди европейски жители – без никаква отбрана ", добави Керемедчиев.

Според него тази неточност на Байдън демонстрира, че Съединени американски щати са обезсърчителен сътрудник, и дава неприятен сигнал за своите сътрудници в НАТО и района, че могат да ги изоставят когато и да е.

" Вторият неприятен сигнал е, че талибаните в никакъв случай не прекъснаха своята връзка и с " Ал Кайда ", и с другите терористични организации. 20 години след влизането в Афганистан за унищожаването на ислямския тероризъм, още веднъж се връщаме в изходна позиция ", означи някогашният външен зам.-министър.

На всичкото от горната страна след себе си американците са оставили над 100 хиляди пикапа, 38 хиляди бронирани джипове, 16 хеликоптера, както и дронове и високотехнологични ракети. Керемедчиев съпостави наследеното от талибаните въоръжение с това на една междинна по величина натовска страна.

" Всъщност талибаните сега са въоръжени много по-модерно и по-мащабно от една средностатистическа европейска страна, член на НАТО. Ние нямаме толкоз хеликоптери, колкото имат талибаните ", посочи той.

Керемедчиев не счита, че талибаните са се трансформирали значително от 90-те години насам, макар че водачите показват по-човешко лице пред света.

" Това не значи, че постоянните бойци съблюдават разпоредбите. Те не престават да имат тъкмо подобен вид отношение, каквото са имали преди 20 години. Но за управлението на талибаните е значимо да имат опция за диалог, тъй като Съединени американски щати запорираха над 20 млн. $ на Афганистан. Тоест Съединени американски щати замразиха един цялостен годишен бюджет на Афганистан ", изясни гостът в студиото.

Бившият зам.-министър обърна изключително внимание на двойната роля, която играят Русия и Китай в Афганистан.

" Русия не изтегли своето посолство от Кабул и то се охранява от талибански бойци. Даже съветският дипломат в Кабул е споделил, че талибаните са рационални хора, с които може да се води разговор. От другата страна е Китай, която се интересува от потребни изкопаеми като литий – нужен за производството на акумулатори и всевъзможни хардуерни устройства за компютърния бизнес. Китай ще употребява същата тактика, която употребява и в Африка ", изясни Керемедчиев. 

Той е на мнение, че спокойните времена за талибаните не са завършили. И предвижда, че се задава революция в Афганистан.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР