Снимка: btvСлед освобождаването от ареста на Желяз Андреев, за когото

...
Снимка: btvСлед освобождаването от ареста на Желяз Андреев, за когото
Коментари Харесай

Още един колега на Желяз Андреев е призован на разпит от властите във Флорида

Снимка: btv

След освобождението от ареста на Желяз Андреев, за който американските управляващи упорстват да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, още един негов сътрудник е свикан за разпит по отношение на воденото следствие от управляващите във Флорида за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия, оповестява БНР. По-късно ще стане ясно дали и за него е поискано да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. 

Близо 4 хиляди души са декларирали в обществената мрежа Facebook, че ще участват на митингите пред правосъдните покои в София и в Добрич под наслов: " Да спрем изгонването на Желяз Андреев! ".

Според информация от сънародници митинг в отбраната на мъжа, чиято екстрадиция желаят Съединените щати, ще има и пред посолството ни в Лондон. Мълчалив митинг в поддръжка на Желяз Андреев ще има и пред Съдебната палата в Стара Загора, написа Канал3.бг.

Междувременно в ефира на БНР юрист Златка Стефанова, защитавала Гергана Червенкова, която преди шест години също беше в процедура по екстрадиция по искане на Съединени американски щати, разяснява случая с Андреев. 

" Производство по екстрадиция е по този начин замислено, че то е съдействие сред страните за предаване на обещано лице за съдене или за осъществяване на наказването в друга присъда.

Със Съединени американски щати ние имаме контракт за правна помощ и заради това такава екстрадиция може да бъде осъществена, в случай че са налице учредения в нашия закон за екстрадицията и за европейската заповед за арест.

От тези екстрадиционни производства най-важното е казусът, който има лицето - в тази ситуация Желяз Андреев, да бъде решен в Съединените американски щати, т.е. би трябвало да се работи с юрист и там, тъй като даже нашият съд да откаже да съобщи Желяз Андреев, Съединени американски щати могат да изискат още веднъж той да бъде предаден малко след отхвърли.

Решението на съда за отвод за екстрадиция не е дефинитивно. Нашият съд има върху какво да разсъждава, само че не и върху виновността, и, несъмнено, главният въпрос е дали има двойна наказуемост и той ще бъде преценен в производството всъщност ", сподели юрист Стефанова. 

" Двойната наказуемост е наказване, планувано за едно и също закононарушение в двете страни ", сподели тя и разясни: " Тук този въпрос се слага по отношение на това дали ембаргото, което е било наложено от Съединени американски щати на Сирия, може да се смята за закононарушение в България, тъй като към оня миг – 2013-2014 година Европейски Съюз и България не са били наложили ембарго на Сирия, само че от претекстовете на първоинстанционния съд не могат да се вършат заключения за главното произвеждане ". 

Стефанова акцентира, че стадият е начален, не са показани към момента и всички документи, а е допустимо да не са предоставени към момента и текстовете на американския закон, да се види към кои закононарушения се приравнява. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР