Снимка: bTVРобот се учи да говори и изпълнява команди на

...
Снимка: bTVРобот се учи да говори и изпълнява команди на
Коментари Харесай

Робот проговаря... български


Снимка: bTV

Робот се учи да приказва и извършва команди на български език. Идеята е възпитаници и студенти да работят с него, като развиват уменията си по компютърно програмиране, оповестява bTV.

Запознайте се с Ива. Тя е робот, който вижда благодарение на четири камери, чува посредством специфични микрофони и приказва от вградени в нея тонколони. Ива владее китайски, британски, а неотдавна получава уроци и по български език.

Неин учител е програмистът Петко Дичев: „ Българският е сложен език, кардинално. Учи се постепенно, само че с дребни стъпки сме почнали. Смятам, че ще се развие и българското различаване ”.

Ива умее да показва страсти – радва се, има пламъчета в очите, когато е ядосана и демонстрира, когато тъгува. Тя има „ сестра ”, която в този момент живее в софтуерното учебно заведение към Техническия университет. С нея децата се учат да програмират роботи.

Специалисти от Института по български език към Българска академия на науките също оказват помощ на Ива да проговори. А в свободното си време тя избира да танцува.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР