Снимка: БТАПървият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и

...
Снимка: БТАПървият български военен научно-изследователски кораб Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

Първият български военен научно-изследователски кораб отплава днес към Антарктида

Снимка: Българска телеграфна агенция
Първият български боен научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ отплава през днешния ден в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще стартира в 13:30 часа на Морската гара, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение в града.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия планове на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред дилемите им ще бъде да изследват дънните утайки към острова и съществуването на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да изследват сушата за находища от потребни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II сан Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, измежду които трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение. Очаква се плаването да продължи към 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.
 българската екпедиция Остров Ливингстън
Кореспондент на Българска телеграфна агенция ще бъде единственият публицист, който ще взе участие в цялото корабоплаване и ще предава всекидневно за протичащото се както на борда на кораба, по този начин и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „ Св. св. Кирил и Методий “ е благосъстоятелност на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско учебно заведение, Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския байрак и присвояването на име на кораба бе извършен на 27 юли 2021 година, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР