Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ вече е руска собственост, откриха нов масов гроб в Източна Украйна

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
С декрет на Путин Запорожката АЕЦ към този момент е съветска благосъстоятелност
Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил оборудванията на Запорожката атомна електроцентрала да станат благосъстоятелност на Руската федерация, заяви Ройтерс.

Публикуваният през днешния ден президентски декрет гласи: „ Правителството на Русия подсигурява, че нуклеарните уреди на Запорожката атомна електроцентрала и другото имущество, належащо за нейната употреба, ще преминат във федерална благосъстоятелност “, заяви ТАСС.

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, беше следена от съветските войски, само че обслужвана от украински личен състав. Близостта на оборудването до фронтовата линия провокира безпокойствие в интернационалната общественост от евентуална нуклеарна злополука.

В тази връзка генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси написа в Туитър, че пътува за Киев. „ На път за Киев за значими срещи. Необходимостта от зона за нуклеарна сигурност към Запорожката АЕЦ е по-належаща от всеки път. “

Путин също по този начин подреди формалното издание на актуализирана конституция на Русия заради появяването на нови субекти на страната след анексирането на Донецката и Луганската национални републики, както и на Запорожка и Херсонска област.
Още един всеобщ гроб е открит в Източна Украйна
Гробове на повече от 50 цивилни са били открити в дребния украински град Лиман, който неотдавна беше освободен от украинските сили, оповестиха украински медии, представени от ДПА.

„ Руснаците са изкопали окопи и са принудили хора, подозирани от тях, че оказват помощ на украинските военни, да съберат телата на мъртвите за наново заравяне “, заяви украинският ефирен канал „ Хромадске “ и излъчи фотоси на гробното място.

Медията заяви, че някои от жертвите са починали при обстрел на града.

Лиман беше високомерен от съветски войски през май след тежки сражения. В началото на октомври беше отвоюван от силите на Киев, също след яростни боеве.

Не всички имена на починали са известни. Някои гробове са обозначени единствено с номера.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР