Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирна стена в Херсон, възможно е руско настъпление от Беларус

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, съобщи Франс прес.

„ По наша информация елементите и язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа са били минирани от съветските терористи “, сподели Зеленски в обичайното си вечерно послание. Той предизвести, че „ при положение на разрушение на язовирната стена… Севернокримският канал просто ще изчезне “.

Това би било „ злополука в огромен мащаб “, посочи украинският президент, който малко по-рано към този момент предизвести за тази заплаха във видеообръщение към водачите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската Водноелектрическа централа се намира на река Днепър, в регион, който е под контрола на съветската войска, само че не надалеч от фронтовата линия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Представител на назначените от Русия управляващи в Херсонска област отхвърли изказванията на украинския президент, съобщи ТАСС.

„ Какъв е смисълът в този момент Русия да унищожава? Дори от официална позиция това са нелепости. Това са безспорни нелепости. Първо би трябвало да се намерения кой има изгода от това: единствено за Украйна е преференциално да унищожи язовира, водноелектрическата централа, с цел да наруши логистиката, да всее боязън и суматоха, да приключи опцията за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим “, сподели Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, основан от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в района, „ и не по 10 ракети, а доста повече “.

Леонтиев сподели, че украинската войска е изстреляла през вчерашния ден пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, съобщи Асошиейтед прес.
Битка за Херсон
Руската и украинската войска наподобява се готвят за огромна борба за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия нелегално анексира и в която през вчерашния ден вкара военно състояние. По данни на окупационните управляващи към този момент са били евакуирани 15 хиляди локални поданици – четири пъти по-малко от предстоящото, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а 10 – ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, сподели ръководителят на назначеното от Москва регионално „ държавно управление “ Сергей Елисеев, представен от ТАСС.

По негови данни измежду потърпевшите има деца и публицисти.

„ Характерът на раните демонстрира, че най-вероятно (при обстрела) са били употребявани касетъчни ракети „ Хаймарс “, натъпкани с осколочни детайли за по-голям шокиращ резултат “, акцентира Елисеев. Той изясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, с цел да трансферира на източния бряг на Днепър колкото се може повече локални поданици.

„ Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот “ за цивилни, сподели Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет индивида са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, съобщи още ТАСС, като се базира на представител на районната работа за реагиране при изключителни обстановки.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл „ Единна Русия “ Андрей Турчак.

Назначеният от Москва „ заместник-губернатор “ на Херсонска област Кирил Стремоусов заяви за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към районния център.

Твърденията и на двете страни в спора не са доказани по самостоятелен път.
Възможно съветско нахлуване от територията на Беларус
Украинската войска изрази опасения от „ възходящата опасност “ от нова съветска атака от територията на Беларус – северната съседка на Украйна, която послужи като тилова база на съветските сили за нахлуването им в страната в края на февруари, заяви Франс прес.

„ Агресивната реторика на военните и политическите водачи на Русия и Беларус се ускорява “, съобщи пред медиите Олексий Громов от генералния щаб на украинските въоръжени сили. Според него „ нараства опасността съветските въоръжени сили да възобновят офанзивата на северния фронт “.

Москва и Минск сътвориха през последните дни взаимни военни сили, отбелязва Агенция Франс Прес.

По оценки на Громов „ този път офанзивата може да (започне) на запад, от беларуската граница, с цел да се отрежат главните пътища за доставка на задгранично оръжие и военно съоръжение “ за Украйна, изключително през Полша.

По-рано през вчерашния ден беларуската работа за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР) заяви за „ увеличение на разследващите действия от украинска територия, за ежедневни опити за нарушение на беларуското въздушно пространство “.

„ За страдание обстановката се развива доста съществено в южна посока “, сподели шефът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Иван Тертел, без да даде детайлности.

В понеделник беларуското министерство на защитата разгласи, че Русия ще разположи в страната „ до 9000 бойци “ и към 170 танка като част от новата взаимна военна група на двете страни. Създаването на тази група, която има за задача да пази границите на Беларус против хипотетична украинска опасност, беше оповестено предходната седмица, на фона на съветските военни неуспехи в Украйна напоследък, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР