Снимка: БТАНяма да подкрепим декларацията за приемане на Украйна в

...
Снимка: БТАНяма да подкрепим декларацията за приемане на Украйна в
Коментари Харесай

Нинова: Искаме оставката на Тагарев – вреден е за националната сигурност

Снимка: Българска телеграфна агенция

Няма да подкрепим декларацията за приемане на Украйна в НАТО. Ще гласуваме „ срещу “ реакторите за АЕЦ " Белене " да бъдат продадени на Украйна, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. 

„ Във връзка с това, което се случва, с решенията на държавното управление за Украйна, и освен – предлагането на господин Тагарев за Черно море, което съставлява изрично нарушение на интернационалния контракт от Монтрьо, по който България е страна, ние желаеме неотложно оставката на министър Тагарев. Той към този момент е нездравословен за България. Действията и думите му са рискови за националната сигурност, за сигурността на българските жители, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме. Искаме му оставката незабавно “, съобщи Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

„ Няма да подкрепим импортираната от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Движение за права и свободи декларация за приемане на Украйна в НАТО. Обръщаме внимание на това, че сериозните, огромните държави-членки, показват запаси: това са Съединени американски щати, Германия, Франция, Унгария, в това число има изявление на президента Джо Байдън, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че би трябвало на този стадий да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целият алианс против Русия във война – това значи международна война. Нашите слагачи обаче бързат да бъдат по католици от папата - ние да заявим безапелационна позиция за приемането на Украйна в НАТО, без да регистрират обстоятелството, че сме на няколкостотин километра от спора и можем да бъдем превърнати освен в прифронтова страна, само че и в жертва на тази война. Затова изрично се противопоставяме и няма да подкрепим тази декларация “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

 

Корнелия Нинова разяснява и бързането парламентарната Комисия по енергетика изключително да прегледа по-късно през днешния ден дали реакторите за АЕЦ " Белене " да бъдат продадени на Украйна: „ Виждате от през днешния ден, че в доста незабавен порядък бързат комисията да разиска и залата да одобри решение за продажба на двата реактора за „ Белене “. Ние ще гласуваме „ срещу “, несъмнено. Даваме си сметка, че цялото бързане е поради визитата на президента Зеленски в България. Целта, която афишират, не е тази, която е истината. С продажбата на двата блока целят вечно да се завърши с плана „ Белене “ преди всичко и на второ – да скрият една спекулация, тъй като България е платила 600 млн. за съоръжение, което го няма - на площадката има за към 250 млн. Разликата е потънала в нечии джобове и с тази договорка желаят да покрият истината за кражбата и корупцията “, сподели Нинова.

Тя уточни, че има доста професионални и политически въпроси по тематиката: „ След разискване със експерти, можем да ви кажем, че Агенцията за нуклеарна регулация дава позволения за такива реактори, още когато се строи площадка. Тя се лицензира авансово за избрани реактори, т.е. в случай че има такава площадка в Украйна, тя към този момент е лицензирана за нещо друго. Второ, по какъв начин тъкмо си показват ръководещите в България, че ще дават на Украйна съветски реактори, които изискват съветско съоръжение, съветски аварийни елементи, съветски инженери. Как тъкмо си го показват това, че ще бъде признато от украинската страна? “, попита Нинова. По думите ѝ, това значи да поставиш Украйна в ръцете не Русия за цялата тази нуклеарна централа.

Корнелия Нинова изясни, че също така става въпрос за съоръжение с допустима двойна приложимост, което изисква и вероятно позволение, което Русия да даде: „ Има ли такова позволение от Русия, нейните реактори да идат в Украйна? Пълно безумство “, коментира лидерът на социалистите.

Нинова уточни, че поради замразяването на „ Белене “, България години наред търпи загуби: „ Ако имахме „ Белене “, в напълно друго положение щеше да е енергетиката на България, бюджетът на България, цените за българските семейства и българската стопанска система. Те го погребаха, тъй като били „ мочур “. Сега желаят да си покрият далаверата за разликата от 300 милиона “.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР