Снимка: БТА, архивНе знам дали някой го направи нарочно, дали

...
Снимка: БТА, архивНе знам дали някой го направи нарочно, дали
Коментари Харесай

Кирил Вътев за отпадането на забраната за внос на украинско зърно: Това решение може да е изтъргувано

Снимка: Българска телеграфна агенция, списък

" Не знам дали някой го направи преднамерено, дали е премислено, дали е било толкоз спешно да се направи. Това решение е взето с концепцията да бъде потребно за България. Може да е " изтъргувано ", може да е контрактувано. В кабинета няма нито един безконтролен човек ", съобщи пред БНР земеделският министър. Според него " Денков и Габриел са огромен шанс за България ".

" Разговори с премиера на Украйна се водят, те са перманентна процедура, откогато стои тематиката за вноса на аграрни артикули от Украйна. Официално има решение да се продължи със възбраната на четирите до момента забранявани култури, да се договарят квоти. Другите три култури не ни касаят. Нас ни касае слънчогледът, нерафинираното олио, сухото мляко и мед ", изясни Вътев.

Правителството упорства за надзор на износа от Украйна на тези четири продукта – слънчоглед, нерафинирано олио, изсъхнало мляко и пчелен мед, акцентира министърът на земеделието. Той посочи, че има интервал от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими.

Много деликатно би трябвало да бъде разследвано това, че влиза слънчоглед на висока цена, а нашият, на ниската цена, си стои в складовете, акцентира Кирил Вътев след изнесената през вчерашния ден от финансовия министър информация по тематиката. Интересно е как положителното партньорство сред нашите производители на слънчоглед и нашите преработватели се промени след войната, продължи разбора си Вътев.

Проблемите на животновъдите, производителите на пчелен мед, както и на всички други аграрни производители са натрупани в продължение на доста години, означи още министърът на земеделието. Той попита  " кой проблем се реши ", откакто толкоз години се водят диалози с браншови организации. 

" Нашето напояване е разрушено, извадено. Ние имахме добре построена мрежа за напояване в годините доста обратно ", установи министърът и уточни, че ще са нужни години, с цел да се възвърне мрежата. По думите му към този момент се работи по въпроса. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 

Инфо: БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР