Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua Затворниците настояват да не се извършват

...
Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua Затворниците настояват да не се извършват
Коментари Харесай

Терор в Еквадор и извънредно положение: Въоръжени нахлуха в телевизионно студио

Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua

Затворниците упорстват да не се правят прехвърляния от едни места за излежаване на присъди в други, както и да няма контролни обиски в местата за отнемане от независимост.

След новината за въвеждане на изключително състояние вълна от гнет заля страната, само че секретарят по връзките на президентството Роберто Исуриета съобщи, че държавното управление няма да отстъпи пред сходни претенции.

 Експлозии в цялата страна

Властите оповестиха за повече от петнадесет детонации и изгорели транспортни средства в цялата страна, в това число за автомобил на бензиностанция в крайбрежния град Есмералдас, за запален камион в андския град Асогес и за атакуван с експлозиви боен камион наоколо до затвор в южния град Куенка.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела също заяви през днешния ден за експлозия на взривно устройство пред дома му в столицата.

Полицията заяви, че седем чиновници на реда са били взети за заложници - един в Кито, трима в южната провинция Ел Оро и трима в централната провинция Лос Риос.

Затворите са отвън надзор

В андския град Риобамба избягаха 32 пандизчии, в това число Фабрисио Колон Пико, който беше задържан предходната седмица за хипотетичен скрит план за убийството на основния прокурор Диана Саласар.

Затворническите управляващи не са коментирали бягството.

Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua

По време на вчерашните изстъпления в пандизите бяха публикувани видеоклипове, в които хора, облечени в униформи на затворнически надзиратели, четат послания от пандизчиите, в които те желаят от президента Даниел Нобоа да спре инспекциите от страна на управляващите в тези заведения.

На един от видеозаписите се вижда по какъв начин лице в полицейска униформа, което се показва за подофицер Алберто Гомес, моли Нобоа да спре дейностите си, с ориентирани към главата му револвери.

Затворническите управляващи оповестяват, че са арестувани надзиратели, само че не прецизират какъв брой, в кои затвори или при какви условия, нито удостоверяват дали лицата, които се появяват в тези видеоклипове, са в действителност надзиратели или служители на реда.

Повишена сигурност

Кметът на Кито, Пабел Муньос, разяснява, че страната, в това число и столицата " претърпяват невиждана рецесия в региона на сигурността " и че сигурността ще бъде засилена в сериозните зони и в публичните служби. Той изиска от държавното управление " милитаризация на стратегическите обекти на града, с цел да се подсигурява тяхното действие ".

Междувременно Министерството на образованието разпореди виртуално образование в някои образователни заведения, в това число в тези, които са най-близо до пандизите.

Снимка: БТА/AP Photo/Xavier Caivinagua
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР