Снимка БНТМораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на

...
Снимка БНТМораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на
Коментари Харесай

Никой български гражданин няма да бъде лишен от лечение, твърди Кирил Ананиев

Снимка Българска национална телевизия
Мораториумът върху новите медикаменти се постанова, тъй като бюджетът на Здравната каса би трябвало да бъде нормализиран. Това съобщи пред Българска национална телевизия новият министър на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Той увери, че никой български жител няма да бъде лишен от лекуване. В студиото на " Денят стартира " Ананиев добави, че се постанова преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде разисквана с Българския лекарски съюз. Първото, с което се е заел новият екип на здравното министерство, било обзор на положението на държавните лечебни заведения.

По думите на здравния министър, бюджета за 2018 година е по-добър от този за 2017 година, защото той разрешава да продължи финансирането на потвърдилите се политики и стратегии през тази година, като надгражда и такива, които са част от управническата стратегия на държавното управление и които способстват за възстановяване качеството на услугите, които се дават на българските жители.

" Има ясно изразени цели, в това число един от целите е опазването на здравето. Ресурсът, който е обособен за опазване на здравето е 4 милиарда 712 милиона лв., което е обезпечава растеж на разноските към 485 милиона лв.. От тях 407 милиона отиват като спомагателни разноски към бюджета на НЗОК. Този запас ще бъде употребен най-вече за детското и майчиното опазване на здравето, профилактиката, ранната диагностика на болестта, възстановяване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното опазване на здравето ", афишира Ананиев.

Бюджетът на здравното министерство е 495 милиона лв., има планувани към 20 милиона лв. в централния бюджет, предопределени за увеличение заплатите на работещите в Спешната помощ, заяви Ананиев. По думите му, се планува и нарастване на заплатите в 4 структури в системата на здравното министерство, които имат значима роля за осъществяване политиката му - районните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните лечебни заведения, където заплащането беше доста ниско.

Кирил Ананиев посочи, че на процедура нарастването за тях ще е 15%. Осигурени били и 20 милиона лв. за ваксини за децата. Имало растеж от 8 милиона лв. за репродуктивното опазване на здравето, което е измежду целите на държавното управление и в случай че се наложи, ще се отделят и в допълнение средства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР