Снимка: Би Би СиСловашката държавна телевизия RTVS си навлече критики,

...
Снимка: Би Би СиСловашката държавна телевизия RTVS си навлече критики,
Коментари Харесай

Държавната телевизия в Словакия уволни критични журналисти

Снимка: Би Би Си

Словашката държавна телевизия RTVS си навлече рецензии, откакто предходната седмица уволни четирима кореспонденти, които подписаха отворено писмо с предизвестие за политически напън в държавните медии, съобщи Би Би Си. Уволненията идват след убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк през февруари, което докара до редица оставки във властта и до най-големите улични митинги от рухването на комунизма в страната през 1989 година От RTVS (Радио и телевизия на Словакия) отхвърлиха да разясняват за какво са уволнили публицистите, само че показаха, че ценят свободата на изложение и разнообразието на отзиви. Най-голямата словашка опозиционна партия SaS назова уволненията " хазарт с публичното доверие ". Група учени от най-големия университет в Братислава и интернационалната организация " Репортери без граници " също подлагаха на критика решението.

В отвореното писмо от април 59 чиновници на RTVS обявиха, че " работят във неприятелски климат... и са изправени пред напън да включват в историите си хора, които флиртуват с дезинформиращи медии, нямат експертиза или имат политически упоритости ". Освен това нови редактори, които преди са работили като представители на министри, следени от партии в ръководещата коалиция, не са въвели никакви механизми против възможни спорове на ползи.

Директорът на RTVS се избира от Народното събрание. Сегашният началник Ярослав Резник бе подложен на рецензии, до момента в който работеше на предходната си позиция като началник на държавната новинарска организация TASR, за това, че подписа договорка с съветската осведомителна организация " Спутник ", която Европейският парламент дефинира като инструмент за разпространяване на агитация и подправени вести. " Спутник " отхвърля обвиняванията, само че в последна сметка договорът по-късно бе анулиран от Резник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР