Снимка БГНЕСКогато започнахме преговорите с Бойко Борисов за Договора за

...
Снимка БГНЕСКогато започнахме преговорите с Бойко Борисов за Договора за
Коментари Харесай

Заев: Има само положителните неща от Договора с България

Снимка БГНЕС
Когато започнахме договарянията с Бойко Борисов за Договора за другарство и добросъседство аз персонално чаках, че ще пристигна някой " булдозер извън ", някой от приятелите ни от Европа, от Съединени американски щати, от някои други другарски страни и институции. Но, успяхме сами. Успяха нашите екипи, с тяхното творчество, успяхме по всяка възможност и с куража си. И през днешния ден виждаме, че сме били прави. Македония не загуби нищо, България също. Получихме 11.5 на 100 нарастване на търговията сред двете страни. Имаме от ден на ден музикални и художествени начинания от двете страни. Общините сътрудничат от ден на ден. Бизнесмените влагат и в двете страни. Буквално и в двете страни. Дори и да търсим негативни неща, няма да може да ги намерим. А, в това време не може да изброим безусловно, всички позитивни аспекти. Това споделя македонският министър председател Зоран Заев в изявление за държавната организация в Скопие, представен от БГНЕС.

Той се афишира за сходен метод и при договарянията с Гърция. " Най-добре е да намерим решение на двустранно равнище. По този метод ще демонстрираме потенциал пред Съединени американски щати, пред Европейски Съюз и пред целия свят, че сме на равнище, че сме зрели хора. Че сме равноправни с целия либерален свят. Не единствено ние, само че и Гърция, тъй като това е в интерес и на двете страни ", акцентира Заев.

На въпроса " Дали е допустимо Македония да стане член на НАТО, с някакъв специфичен статут, в случай че не се реши въпроса за името? " македонският министър-председател е безапелационен: Това, което някои приказват по коридорите, че е допустимо да влезем като ФИРОМ /Former Yugoslav Republic of Macedonia/, че ще се присъединим без значение от това дали ще решим разногласието, съгласно мен това е невероятно. " Когато при нас бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг той сподели, че това няма по какъв начин да стане. И това е доста почтен метод. Трябва да сме наясно, в това число и аз, както и всички жители на Македония - в случай че не намерим решение на казуса с Гърция, няма да получим покана за участие в Северноатлантическия пакт. Да, допустимо е асоциирано участие, по модела на Швеция и други страни. Може да получим, както и през 2008-ма година Стратегическо партньорство със Съединени американски щати, Турция и други другарски страни. Няма проблем за това, само че нашето предпочитание е участие в НАТО ", споделя още македонският министър-председател Зоран Заев
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР