Снимка: БГНЕС Прокуратурата манипулира протоколи от записани със специални разузнавателни

...
Снимка: БГНЕС Прокуратурата манипулира протоколи от записани със специални разузнавателни
Коментари Харесай

Иванчева и заместничката ѝ обвиниха прокуратурата, че манипулира СРС-та


Снимка: БГНЕС

Прокуратурата манипулира протоколи от записани със специфични разследващи средства (СРС) диалози по делото за рушвет против кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашния кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дългеров.

Това обявиха двете обвинени в четвъртък преди началото на съвещанието на апелативния спецсъд, на което магистратите би трябвало да решат дефинитивно дали да ги отстранят от служба.

Преди два дни Иванчева и Петрова демонстрираха пред медиите преписи от СРС-та по делото си, от които ставаше ясно, че главният очевидец против тях Александър Ваклин и Дюлгеров разискват, че в случай че кметицата не вземе парите, " ще я разходим на Витоша ".

Споменаваха се и буквите на премиера Бойко Борисов и заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов в подтекста на това, че Ваклин се чуди, по какъв начин двамата търпят Иванчева. След което с Дюлгеров се съгласяват, че би трябвало да вземат ограничения против нея, тъй като пречи на строителството.

След като двете разгласиха тези записи във вторник, апелативният спецсъд им даде още два дни пролонгация, с цел да се срещнат с нови 4 тома с материали, показани от спецпрокуратурата. В четвъртък обаче двете бяха доведени в правосъдната зала с вързани с белезници зад гърбовете им ръце, тъй че да не могат да демонстрират пред медиите други свои мемоари от СРС-та.

" Чели сме ги и сме ги преписвали. Затова с госпожа Иванчева започнахме да вършим безусловно преписване, изцяло, с цел да го имаме в нашите тетрадки преписано... Сега са сменени. Текстът е сходен, само че подмяната е – репликите, които уличават господин Ваклин са изтрити ", съобщи Петрова пред публицистите.

Помолена да посочи кои са изтритите реплики на строителния бизнесмен, обезпечил белязаните 70 000 лв., открити в колата на двете, зам.-кметицата на " Младост " посочи, че против името на Ваклин към този момент пишело главно " не се чува ". По думите ѝ заканите към Иванчева " се трансферират към другия, който приказва – главното е той (Ваклин) да бъде оправдан ".

" Прочетох, че (Ваклин) не желае да заплаща за детски площадки – по-евтино е да си купи нов кмет на идващите избори. Да, преписах го най-после – че няма смисъл от детски площадки, по-добре да заплати акцията на новия кмет. Това е по-изгодно, защото тя (Иванчева) пречи, може и да не схваща, само че пречи на доста ползи и бърка в джоба на доста ползи ", сподели още заместничката ѝ.

Тя още веднъж описа и за записан диалог на Ваклин с неназован вложител, в който незнайният мъж споделя, че имал оферта от прокуратурата против 15 000 лв. проверяващите да се оправят с " казуса " Иванчева.

" Това е, което най-вече ме шокира и ме изненада. Аз споделих, че имахме закани още от декември месец, само че към този момент прочитайки го и в СРС-тата – по какъв начин 3 месеца никой не е взел никакви ограничения, ние сме пускали недоволства – към този момент започвам да се усещам добре, че съм в ареста, тъй като по този начин най-малко е обезпечен животът ми ", продължи Петрова.

На въпрос дали в протоколите са видели имитация, че кметицата е " сложила на колене " Ваклин, както твърдеше наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов, двете отхвърлиха.

" На 54-а страница... Нямаме право да цитираме, тъй като сме застрашени от съдията, по тази причина са ни прибрани листовете, по тази причина са ни вързани ръцете... Значи, Ваклин, самият той споделя, че е подложен на колене, а не, че аз съм споделила, че съм го сложила на колене. Не знаех, че прокуратурата може да лъже, както господин Гешев, по този начин и този, който тука ги съставлява ", отговори Иванчева.

След това чиновниците на правосъдната защита изведоха от залата операторите и фотографите, с цел да може да стартира съвещанието по настояването за отстраняването на двете от служба. Както е известно, първата инстанция почете настояването на спецпрокуратурата, приемайки, че в случай че не бъдат отстранени, двете могат да уволняват и санкционират чиновници на общината, които са очевидци по делото им.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР