снимка БГНЕС Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд

...
снимка БГНЕС Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд
Коментари Харесай

Съдиите от градския съд посочиха за шеф магистрат с критична позиция


фотография БГНЕС

Общото заседание на съдиите от Софийския градски съд уточни Десислава Попколева за краткотраен ръководител на институцията до избирането на титуляр на позицията, заяви пресцентърът на институцията. Събранието бе свикано след изненадващата оставка на Калоян Топалов, който реши да напусне правосъдната система.

Съдия Десислава Попколева имаше значима роля при разрешаване на рецесията в Софийския градски съд, оставена от Владимира Янева, още преди назначението на Калоян Топалов за началник. Поради това тя и други нейни две колежки, които поеха непринудено доста спомагателни отговорности, бяха отличени от Висшия правосъден съвет със " служебна признателност и грамота за реализирани високи резултати.

Десислава Попколева, Анжелина Христова и Хрипсиме Мъгърдичян обаче отхвърлиха да одобряват тази " премия ", връчена им от Висш съдебен съвет. Те упрекнаха непосредствено правосъдния съвет, че е позволил безобразното завещание на Владимира Янева.

" Принципното ни виждане е, че да приемем оценките би означавало да приемем за обикновено това, което подлагаме на критика. Това не можем да създадем, заради което ги отхвърляме ", обявиха трите съдийки през 2015 година.

За арбитър Попколева са дали своят вот 55 съдии от 69 присъстващи с право на глас. Кандидатурата й бе издигната от арбитър Здравка Иванова, която стимулира предлагането си с това, че арбитър Попколева се употребява с най-голямо доверие измежду сътрудниците си.

Другата кандидатура – на някогашния началник на Софийски градски съд Светлин Михайлов - получи едвам 5 гласа в своя поддръжка. Михайлов беше повдигнат от арбитър Антон Урумов, който съобщи, че той е заслужен претендент с дълготраен съдийски стаж.

Сега следва Висшият правосъден съвет да се произнесе по предлагането на Общото заседание. Това ще е първият тест за кадровия орган в новия му състав.

Съдия Десислава Попколева сега е заместник-председател на Софийския градски съд и началник на Гражданското поделение. Изборът на човек от екипа на Калоян Топалов значи, че съдиите упорстват Софийски градски съд да продължи да се ръководи по заложената от него посока.

Съдия Попколева е приключила юридическото си обучение в СУ „ Св. Климент Охридски “ през 1998 година Тя е почнала работа като младши арбитър в Софийски градски съд през 2000 година Назначена е за арбитър в Софийски областен съд през 2002 година, а 8 години по-късно е определена за заместник-председател на районния съд.

В Софийски градски съд е командирована през 2013 година. Година по-късно е назначена за арбитър в градския съд след извоюван конкурс. Тя е заместник-председател на съда от юли 2015 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР