Снимка: БГНЕС Ние само четиримата, ако си заговорим за историята

...
Снимка: БГНЕС Ние само четиримата, ако си заговорим за историята
Коментари Харесай

Борисов: Ако на Балканите заговорим за история, не могат да ни разтърват


Снимка: БГНЕС

" Ние единствено четиримата, в случай че си заговорим за историята 30 години обратно и би трябвало да си тръгнем на мига. Няма да могат да ни разтърват. Така че историята е за историците, а ние да се опитаме на нашите нации да им осигурим разцвет, приходи и да се радват. "

Така министър председателят Бойко Борисов разяснява поисканата от турския президент Реджеп Ердоган проверка на Лозанския кротичък контракт, с цел да бъдат предпазени правата на мюсюлманското малцинство в Западна Гърция.

" Нашето министерство през вчерашния ден също изрично сподели, че в този момент да се връщаме към интернационалните контракти и спогодби не е по никакъв начин добър звук, нито е градивно за Балканите ", добави Борисов след срещата си в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич и министър председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе.

От своя страна Ципрас добави, че " единствено със съдействие, взаимност и почитание на интернационалните спогодби, изключително на Лозанския контракт, което е крайъгълен камък за Балканския район, може да се реализира спокойно общуване, общ напредък и развиване ".

Четиримата държавни водачи се оповестиха за рационални, предсказуеми и разрастващи се Балкани. Една от главните тематики, разисквани на срещата им бе идното българско европредседателство.

" Ние желаеме единни Балкани с съвременна инфраструктура ", съобщи Борисов, като посъветва сътрудниците си да бъдат подготвени с съответни планове за района за срещата на високо ниво по самодейността " 16+1 ", която идната година ще се организира в България.

" Искаме всичко това, което го има на Запад, да го има и при нас. Държавите да влагат в нашия район. Това ще стане, единствено когато има политическа непоклатимост и тук е спокойно ", добави още българският министър председател.

Гръцкият му сътрудник Ципрас поздрави Борисов за идната неофициална среща на водачите от Европейски Съюз в София на тематика " Западни Балкани " и сподели, че четирите страни могат да изиграят доста значима роля за развиването на района.

" 2018 би трябвало да бъде годината на Балканите ", добави гръцкият министър-председател.

За значимостта на съдействието сред четирите страни приказва и президентът на Сърбия Александър Вучич. Той цитира архивен документ от Уилям Гладстон, в който някогашният министър-председател на Обединеното кралство споделя, че страните в района би трябвало да имат доста близко съдействие между тях и единствено по този начин ще могат да понижат външните закани.

Вучич благодари на останалите водачи от формата за придадения от срещата мощен европейски дух в Сърбия и заяви, че измежду обсъжданите тематики е и интеграцията на страната по пътя й към Европейски Съюз. Той получи безапелационната поддръжка на сътрудниците си за това, като единомислещо бе маркирано, че присъединението на Сърбия към Евросъюза ще способства за целия балкански район.

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе добави, че по този въпрос останалите три страни могат да оказват помощ: " Четирите ни страни имат своите провокации, само че няма нито един проблем, за който да не може да се откри решение. "

По думите му четиримата водачи разискват и опциите за по-чести регулярни срещи между тях, които да водят до значими и позитивни решения за бъдещето на района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР