сн: Nord Stream AG Финландия одобри строежа на участък от

...
сн: Nord Stream AG Финландия одобри строежа на участък от
Коментари Харесай

Финландия пусна Северен поток 2 през свои води


сн: Nord Stream AG

Финландия утвърди градежа на сектор от газопровода " Северен поток 2 " през нейната територия на Балтийско море, заяви държавното управление, представено от РИА Новости в четвъртък.

Общата дължина на тръбата е към 1220 километра, от които 374 би трябвало да минат през финската изключителна икономическа зона на морето.

В разрешението обаче са сложени условия, които плановата компания за втория лъч на газопровода до Германия би трябвало да извърши. При градежа би трябвало да се съблюдава използването на ограничения за попречване или минимизирането на евентуални повреди и вреди, а също по този начин да се регистрират особеностите на Балтийско море и на другите стопански планове във водите на Финландия.

" Северен поток 2 ", който планува полагането на две тръби с общ потенциал 55 млр. куб. м годишно, към този момент има позволение за строителство от Германия. Контролираната от " Газпром " копания " Норд Стрийм 2 ", която построява газопровода и ще е негов оператор, чака такива разрешителни и от самата Русия, Швеция и Дания.

Срещу плана са Украйна, която счита, че посредством въвеждане в употреба на новата тръба, ще загуби доходи от преноса на съветски газ до Европа, както и Литва, Латвия и Полша, които смятат плана за политически. РИА Новости отбелязва, че недоволни са и Съединени американски щати, които имат амбициозни проекти за експорт на личния си газ до Европа.

Веднага откакто стана ясно позволението от Финландия, Върховната рада на Украйна прикани международното общество да не позволява построяването на " Северен поток 2 ", който съгласно парламентаристите в Киев утвърждава абсолютния монопол на Русия на газовия пазар в Европа.

" Така " Газпром " ще получи надзор над количествата и цените на целия газов пазар на континентална Европа, а също и физическата опция въобще да отхвърля газови доставки на страни от Централна Европа ", се споделя в послание на украинския парламент, признат в четвъртък.

Върховната рада изиска незабавно да се проведат съвещания сред държавното управление на Украйна и Европейската комисия за недопускане на градежа на " Северен поток 2 ".

Планираното уголемение на " Северен поток ", който доставя газ до Северна Германия, а от там до Чехия, ще заобиколи основни директни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и прибалтийски страни. Пускането в употреба на двете нови тръби се възнамерява за края на 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР