Смятаният за последният капо ди тути капи (от италиански сapo

...
Смятаният за последният капо ди тути капи (от италиански сapo
Коментари Харесай

Почина последният капо ди тути капи на италианската мафия Тото Риина

Смятаният за последният капо ди тути капи (от италиански сapo di tutti capi, безусловно глава на всички глави) на италианската мафия и някогашен необут на Коза Ностра Салваторе (Тото) Риина е умрял в петък на 87-годишна възраст, заяви в. " Република ".

Наричаният е с прозвищата Звяра поради вродената му свирепост, както и Късия поради ниския му растеж – едвам 158 см, Риина е умрял в болница в Парма.

Тото Риина е задържан на 15 януари 1993 година, след 23-годишно търсене. Осъден е на пожизнен затвор за голям брой закононарушения, в това число за организирането на убийствата на двамата най-известни борци против мафията в Италия – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

През 80-те и началото на 90-те години, Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните семейства, стават водещата формация на проведената престъпност в Италия.

Смята се, че стои зад атентатите в Рим, Милано и Флоренция през 90-те години и е виновен за над 150 убийства. Ликвидирането на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино води до дефинитивно отменяне на мафията от страна на публичното мнение. Властта подхваща всеобщи арести, като Риина и огромна част от неговите съучастници са арестувани и наказани.

В последните дни босът на Коза Ностра беше в положение на кома. Италианският министър на правораздаването Андреа Орландо позволи негови близки да посещават умиращия " кръстник " в болничното заведение в Парма, където се намираше.

Здравословното положение на Риина се утежни след две интервенции, направени му откакто бе диагностициран с рак. Преди това юристите на Риина неведнъж се обръщаха към Върховния съд в Италия с искане да се промени мярката му за задържане, " с цел да му се даде опция да почине с достолепие ". Всички сходни молби обаче бяха отхвърлени.

Тото Риина е роден през 1930 година в Корлеоне. Малкият сицилиански град е отечество и за редица други мафиотски босове, измежду които Бернардо Провенцано, по прякор Булдозера. Корлеоне е обезсмъртен в именитата книга на Марио Пузо " Кръстникът ", по която е снимана не по-малко фамозната едноименна кино трилогия на Франсис Форд Копола.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР